Mihail Gorbatšov ja Ronald Reagan vuonna 1987

Verkkojulkaisu Zerohedge kirjoittaa, kuinka Donald Trumpin lähipiiri on täyttynyt neokonservatiiveista, jotka ovat jälleen ottamassa haltuunsa maan ulkopolitiikan.

Kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton kumppaneineen on saanut Trumpin irtaantumaan jo Iranin ydinsopimuksesta, ja nyt kyseenalaistetaan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välinen INF-ohjussopimus, jonka Mihail Gorbatšov ja Ronald Reagan aikoinaan allekirjoittivat.

Tämä sopimus johti amerikkalaisten ja venäläisten maalta laukaistavien ohjusten poistamiseen Euroopasta; vuoteen 1991 mennessä tuhottiin noin 2700 ohjusta. Sopimusta pidettiin ensimmäisenä merkittävänä askeleena ydinaseiden vähentämisessä. Vuoden 1987 sopimus oli tervetullut Euroopalle, joka olisi ollut ydinaseilla käytävän sodan keskiössä. Se oli myös helpotus Moskovalle, joka arvioi, että Euroopassa sijaitsevat amerikkalaiset Pershing-ohjukset olisivat voineet tehdä tuhoisan yllätysiskun Neuvostoliiton hallinnon kohteisiin. Moskovan vastaisku olisi puolestaan iskenyt keskeisiin kohteisiin Euroopassa.

Viime kuukausina Vladimir Putin on vastannut Yhdysvaltojen lisääntyviin ydinaseuhkailuihin tekemällä paljastuksia Venäjän kehittyneestä ohjusteknologiasta. Jos nämä uudet hypersoniset ja ydinkäyttöiset ohjukset ovat todella niin tarkkoja ja käyttövalmiita kuin on väitetty, ne tekevät amerikkalaisista ohjuspuolustusjärjestelmistä vanhentuneita.

Nyt Trump kumppaneineen valmistautuu heittämään roskakoriin tämän kylmän sodan asearkkitehtuurin ja jatkamaan varustelukilpaa Venäjän kanssa. Pentagonin lähteiden mukaan todellinen syy ja pahin strateginen kilpailija on kuitenkin Kiina, josta on tullut merkittävä keskimatkan ohjusten kehittäjä ja mahdollinen käyttäjä. Kiinan taktiset ja strategiset ohjukset aiheuttavat huolta amerikkalaisille merivoimille ja Yhdysvaltojen Aasiassa sijaitseville sotilastukikohdille.

Zerohedgen mukaan on myös syytä epäillä, että Trumpin Valkoinen talo on elvyttämässä vanhaa kylmän sodan aikaista strategiaa, jolla venäläiset vedetään mukaan taloudellisesti tuhoisaan asevarustelukilpaan. Julkaisun mukaan Yhdysvaltojen ja sen Nato-satraappien ja Japanin sotilaallinen kapasiteetti on viisinkertainen verrattuna entiseen Neuvostoliittoon tai tämän päivän Venäjään. Lähikuukausien aikana väännetään varmasti kättä diplomaattisella rintamalla siitä, pysyykö vanha sopimus voimassa vai ei.

Entisen Neuvostoliiton johtaja Mihail Gorbatšov on tuominnut Trumpin hallinnon ydinasepolitiikan jättiläismäisenä virheenä ja uhkana koko ihmiskunnalle. Nato, osoittaen alisteisuutensa Washingtonille, on puolestaan ilmaissut tukensa Yhdysvaltojen irtaantumiselle ohjussopimuksesta. Euroopan unioni on kuitenkin vedonnut osapuoliin, että sopimus säilyisi. Nato-vasalliudesta huolimatta ajatus uudesta suursodasta omalla maaperällä ei kiehdo eurooppalaisia.

Jos Trumpin hallinto tosiaan elvyttää kylmän sodan aikaisen ydinohjuksilla pelottelun, se kirjataan tästä ajasta kertoviin historiankirjoihin \”monumentaalisena historiallisena hölmöilynä\”, kirjoittaa Zerohedge. Jos huonosti käy, kylmän sodan aikaiset aseistariisunnan saavutukset mitätöidään ja uusi varustelukilpa alkaa. Kun mukana on myös Yhdysvaltojen huoli voimistuvasta Kiinasta, kaikki on  periaatteessa mahdollista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s