Euroopan unioni uhkaa romahtaa tänä vuonna, pelottelee sijoittaja Mitch Feierstein hieman liioitellusti. Hän myös spekuloi, mistä maasta tulee mahdollisesti \”seuraava Kreikka\”.

Feierstein on brittiläis-amerikkalainen sijoittaja, pankkiiri ja kirjailija. Hän esiintyy säännöllisesti talousasioiden kommentoijana Sky News:illä, BBC: llä ja RT:ssa. Vuonna 2012 hän julkaisi kirjan Planet Ponzi, joka käsittelee finanssikriisiä globaalista perspektiivistä.

Tämä vuosi tulee olemaan vaikea Euroopalle Britannian brexitin takia, mutta myös siksi, että muutkin EU-maat vetävät unionia alas, väittää Feierstein. Ranskan keltaliiviprotestit ovat ensimmäisiä merkkejä uhkaavista laajemmista levottomuuksista, analyytikko sanoo.

Levottomuuksista tulee erityispiirre myös Italiassa, jos ja kun EU ryhtyy toden teolla uhkailemaan sitä, uskoo Feierstein. Budjettikuri ja maahanmuuttopolitiikka aiheuttavat suuria erimielisyyksiä Italian ja EU:n johdon välillä. Ei siis ihme, jos puheenjohtaja Juncker pakenee todellisuutta kuningas alkoholin hoviin, kun EU-eliitin kalergilainen projekti on kaiken aikaa vaarassa.

Ei ainoastaan Italia, vaan jopa Ranska voi seurata velkaantuneen Kreikan esimerkkiä, Feierstein varoittaa, viitaten presidentti Emmanuel Macronin suosion jyrkkään laskuun, työttömyyteen ja maan suuriin tuloeroihin. Molemmat maat ovat myös rikkoneet EU:n budjettisääntöjä.

\”Italialla on velkaa neljä biljoonaa, joita he eivät aio koskaan maksaa takaisin. Ranskan tilanne on samanlainen, ja siellä kansalaiset jo mellakoivat kaduilla polttaen Pariisia maan tasalle. Jompi kumpi näistä maista jättää vielä Euroopan unionin\”, väittää Feierstein. On spekuloitu, että Italian syvä velkakriisi voisi hajottaa koko euroalueen.

Feierstein on puhunut EU:n talouskriisistä jo vuosikausia, enkä itse usko, että Ranska lähtisi unionista heti Iso-Britannian jälkeen. Keltaliiveihin sonnustautuneet kansalaiset voivat toki olla eri mieltä. Mitä Italiaan tulee, jopa EU:n kritisoija, sisäministeri Matteo Salvini on sanonut haluavansa uudistaa EU:ta mieluummin sisältä päin. Myös valtiovarainministeri Giovanni Tria on rauhoitellut sijoittajia vakuuttamalla, ettei Italian ero eurosta ole nykyhallituksen agendalla.

Valitettavasti Suomen poliitikot ja EU:n rahoituskehitys ovat tehneet Suomesta EU:n nettomaksajan; sama meno jatkuu Iso-Britannian brexitin myötä, eikä Suomessa tietenkään mellakoida Ranskan tyyliin. Meillä ei ole myöskään kansallista etua rohkeasti ajavia poliitikkoja hallituksessa, kuten esimerkiksi Italiassa.

Entinen europarlamentaarikko Esko Seppänen väittää Suomen maksaneen jo muiden maiden jäsenmaksuja lähes miljardin euron verran. Brittejä suomalaiset ovat sponsoroineet EU-aikana 2,1 miljardilla eurolla. Moni Euroopan maa on vaatinut ja saanut unionin jäsenmaksuilleen alennuksia. Suomi taas on mukisematta maksanut sekä omat että muidenkin maksut.

Euroopan unionia tulisi radikaalisti uudistaa, mutta miten se onnistuisi, kun Euroopan komissio, neuvosto ja europarlamentti ovat täynnä läpimädän liberaalin järjestyksen puolustajia ja lobbareiden maksamia edustajia, jotka eivät halua muutosta EU:n nykylinjaan. Europarlamenttivaaleissa kriittisten populistien pitäisi saada massiivinen äänivyöry, jotta uudistuksista voitaisiin edes puhua.

Populistit sanovat haluavansa muuttaa EU:ta. Tämän takia Italian Matteo Salvini on neuvotellut mm. Puolan Laki ja oikeus-puolueen johtajan, Jarosław Kaczyńskin, kanssa. Neuvottelujen tarkoituksena lienee kasvattaa EU-kriittisen Kansakuntien ja vapauden Eurooppa-ryhmän kokoa, jotta sillä olisi enemmän painoarvoa Euroopan parlamentissa. Eri asia on, riittäisikö tämäkään tilanteen korjaamiseen, joten ehkä todellinen muutos tulee vasta kun koko kupla puhkeaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s