Koska Lähi-itä, sen valtiot ja eri konfliktit, on yksi blogin kestoaiheista jo geopoliittisista syistä, kommentoin myös hieman erästä viime vuoden lopun tapahtumaa.

Viime marraskuussa Iranin pääkaupungissa Teheranissa pidettiin 32. kansainvälinen islamilaisen yhtenäisyyden konferenssi. Kolmipäiväinen konferenssi sijoittui profeetta Muhammedin syntymäpäivän juhlimisen aikoihin, ja se oli omistettu al-Qudsin (Jerusalemin) ja Palestiinan asialle. Yli kuusisataa vierasta osallistui konferenssiin.

Siellä yleensä hyvin diplomaattinen Iranin presidentti Hassan Rouhani tuomitsi \”sionistikasvaimen\” ja \”valevaltion\”, eli anastetulle palestiinalaismaalle perustetun Israelin juutalaisvaltion, jonka \”länsimaat ovat istuttaneet Lähi-itään edistääkseen omia etujaan\”.

Iranin presidentti käytti tilaisuutta hyväkseen kuittailemalla myös hieman Saudi-Arabialle. Viitaten 450 miljardiin dollariin, jotka Saudi-Arabian kuningaskunta joutuu maksamaan Yhdysvalloille \”suojelurahana\”, presidentti Rouhani sanoi, että \”tästä huolimatta isäntänne [Trump] loukkaa teitä\”. Syyskuussa Trump sanoi ylimielisesti, että \”Saudi-Arabia ei kestäisi edes kahta viikkoa ilman Yhdysvaltojen suojelua\”.

Rouhanin mukaan Yhdysvallat ylläpitää suhteita tiettyihin \”alueellisiin muslimivaltioihin\”, eli Saudi-Arabiaan ja kuningaskunnan arabiliittolaisiin, vain Israelin ja omien intressiensä takia. Rouhanin mielestä alistuminen amerikkalaisten painostukseen on \”maanpetoksellista\” ja yllyttää tätä merentakaista isäntämaata vain uusiin ylilyönteihin. \”Yhdysvallat haluaa tänä päivänä orjuuttaa Lähi-itää\”, Rouhani totesi.

Trump sanoi saudikuninkaalle syyskuussa, että tällä on paljon rahaa ja osa noista rahoista täytyy antaa Yhdysvalloille. \”Teidän täytyy maksaa suojelusta\”, vaati Trump maksua mafiamiehen tavoin.

Huolimatta näistä julkisista nöyryytyksistä, saudit vajosivat vieläkin alemmaksi, kirjoittaa Crescent International-julkaisu. Saudiprinssi Mohammed bin Salman yritti lakaista loukkaukset syrjään sanomalla, että on normaalia, että \”ystävillä on erimielisyyksiä\”. Tässä ei kuitenkaan ollut kyse erimielisyydestä, vaan julkisesta loukkauksesta.

\”Täytyy olla joko yksinkertainen tai hyvin paksunahkainen (tai molempia), jotta voi sietää tällaista nöyryyttämistä ja hymyillä kuin kiitollinen orja. Mutta kruununprinssi bin Salmanille ja ihmisille hänen ympärillään Iran on \’suurin vihollinen\’. He ovat jopa julkisesti myöntäneet, että israelilaiset ovat heidän serkkujaan\”, Crescentin toimittaja kirjoittaa.

Muistuttaen yleisöä siitä kuinka Iran yksin puolusti itseään kahdeksan vuoden ajan Saddam Husseinin ja länsiliittouman hyökkäyksiä vastaan, Rouhani tarjoutui puolustamaan myös Saudi-Arabiaa. Hän sanoi Iranin auttaneen Saddamin jälkeistä Irakia taistelemaan Isis-terroristeja vastaan. Iran on myös auttanut Syyriaa puolustamaan itseään. Samoin Iran on tukenut Libanonin Hizbollahia ja Palestiinan vastarintaryhmiä, joilla kaikilla on sionistit vastassaan.

Rouhani toisti, että \”Iran on valmis puolustamaan myös Saudi-Arabiaa terrorismilta ja suurvalloilta\”. \”Me pidämme teitä veljinämme…Mekan ja Medinan kansalaiset ovat veljiämme\”, Rouhani sanoi viitaten islamin kahteen pyhään kaupunkiin, jotka sijaitsevat Saudi-Arabiassa.

Mutta kuten tilaisuutta kommentoivassa Crescent International-julkaisussa todetaan, \”tässä vaiheessa beduiinilogiikka painaa päälle\”. \”He [Saudit] maksavat mieluummin suojelurahaa amerikkalaisille sutenööreilleen ja tulevat toistuvasti nöyryytetyiksi, kuin hyväksyisivät ystävyyden Iranin islamilaisen tasavallan kanssa maksamatta penniäkään. Beduiinit tekevät mieluummin kuten esi-isänsäkin: nuolevat imperialistien ja sionistien saappaita ja ottavat vastaan iskuja.\”

Konferenssissa Iranin presidentti Rouhani kehotti muslimeja yhdistymään \”Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan\”. \”Ulkopuolisten apuun luottaminen on historiallisesti osoittautunut virheeksi\”, Rouhani sanoi muslimipoliitikoille ja tutkijoille, joita oli tullut paikalle yli sadasta eri maasta.

Trump on vaatinut arabimaita liittymään yhteen \”Iranin eristämiseksi\”. Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Khamenei on todennut, että \”Yhdysvallat on Saudi-Arabiassa vain pumpatakseen heiltä rahaa kuin lypsylehmästä, ja lopuksi lehmä teurastetaan\”. Jos Saudi-Arabia jostain syystä vetäytyisi allianssistaan Yhdysvaltojen ja Israelin kanssa, Lähi-idän geopoliittinen kuvio näyttäisi aivan toisenlaiselta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s