Saif al-Islam Gaddafi

Libyan entisen johtajan Muammar Gaddafin poika, Saif al-Islam, uskoo, että kansallinen eheytyminen on mahdollista jopa lännen ja kapinallisryhmien runtelemassa Libyassa. Hän kehottaa kaikkia kilpailevia puolueita osallistumaan tuleviin vaaleihin, jotta kriisi saataisiin ratkaistua.

Saif al-Islam on pyytänyt Venäjää tukemaan hänen suunnitelmaansa Libyan tilanteen selviämiseksi. Gaddafia edustava delegaatio on tavannut Venäjän viranomaisia, mukaan lukien varaulkoministeri Mihail Bogdanovin, keskustellut Libyasta, sekä selventänyt Saif al-Islamin näkemyksiä.

Muammar Gaddafin kahdeksasta lapsesta toiseksi vanhin Saif ei ole esiintynyt julkisuudessa sen jälkeen, kun hän vapautui vankeudesta kesäkuussa 2017. Joulukuussa 2018, amerikkalainen uutissivusto Bloomberg raportoi Saif al-Islamin lähettäneen edustajansa Venäjälle. Viranomaisten kerrotaan vastaanottaneen Gaddafi juniorin presidentti Putinille kirjoittaman kirjeen.

Kirjeessä hän selvensi visiotaan Libyan tulevaisuuden suhteen ja pyysi tukea poliittisille pyrkimyksilleen. Gaddafi juniorin kerrotaan jo aiemmin olleen yhteydessä Venäjän viranomaisiin videopuhelun välityksellä. Bloombergin mukaan Saif al-Islam aikoo pyrkiä ehdokkaaksi Libyan presidentinvaaleissa, jotka on tarkoitus pitää maassa YK:n suunnitelman mukaisesti vuonna 2019.

\”Me tuemme kaikkia osapuolia. Uskomme, ettei ketään pitäisi sulkea rakentavan poliittisen roolin ulkopuolelle\”, on Venäjän varaulkoministeri Bogdanov todennut. Saif al-Islamilla on tiettyjen Libyan heimojen tuki takanaan, ja tämän vuoksi hänen pitäisi Bogdanovin mielestä saada osallistua poliittiseen prosessiin yhdessä muiden kanssa.

Muammar Gaddafin surmasivat sotilasliitto Naton tukemat \”kapinalliset\” lokakuun 20. päivänä vuonna 2011. Hänen kuolemansa jälkeen Libya sortui kaaokseen ja erilaiset aseistetut ryhmät ovat hallinneet omia alueitaan eri puolilla maata. Maassa on tällä hetkellä kaksi kilpailevaa hallitusta: idässä, Tobrukin kaupungissa istuu kansan valitsema parlamentti. Lännessä, Tripolissa, istuu taas YK:n ja länsivaltojen tukema, niin kutsuttu yleisen kansankongressin muodostama hallitus.

Gaddafin hallinnon aikana kukoistanut Libya on vajonnut sekasorron valtaan. Rikollisorganisaatioiden järjestämän ihmissalakuljetusten lisäksi Libyassa on viime vuosina pidetty jopa orjahuutokauppoja, joissa afrikkalaisia siirtolaisia on myyty pakkotyöhön. Tällaista jälkeä lännen sekaantuminen ja vallanvaihto-operaatiot jättävät.

Saif al-Islam Gaddafi ilmoitti jo maaliskuussa 2018 Tunisiasta käsin, että hän haluaa osallistua Libyan presidentinvaaleihin lojalistisen PFLL-puolueen ehdokkaana. Puolueen edustaja Ayman Abu Ras, on sanonut että Gaddafi haluaisi keskittyä uudistusohjelman luomiseen ja Libyan jälleenrakentamiseen.

On selvää, etteivät länsivallat halua Gaddafin poikaa valtaan. Gaddafi junioria onkin syytetty vuoden 2011 \”kansannousun\”, eli tosiasiassa lännen masinoiman sodan, aikana tehdyistä \”rikoksista ihmisyyttä vastaan\”. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC haluaisi Saifin luovutettavaksi oikeudenkäyntiin. Osa Libyan heimoista ja ryhmistä kuitenkin kannattaa häntä ja Muammar Gaddafin politiikalle uskollisia lojalisteja löytyy yhä Libyasta.

Lännen sota Gaddafin kaatamiseksi johti Libyan valtion romahdukseen. Osittain tämän katastrofin seurauksena Eurooppaan suuntasi valtava määrä pakolaisia. Muammar Gaddafi ennusti jo maaliskuussa 2011, että jos länsivallat syrjäyttävät hänet, hallitsemattomat pakolaisvirrat suuntaavat Välimeren yli Eurooppaan. Hän näyttää olleen oikeassa. Olisi tärkeää myös Euroopalle, että Libyaan saataisiin uusi vakaus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s