Putin ja Maduro

Venäjän ilmavoimat säikäyttivät amerikkalaiset lennättämällä kaksi ydinohjuksia kantamaan suunniteltua Tupolev Tu-160 -pommikonetta ja muuta kalustoaan Venezuelaan. 

Samoin kuin Yhdysvaltojen johtama sotilasliitto Nato harjoitteli Venäjän rajojen liepeillä, osallistuu Venäjä puolestaan Venezuelan sotaharjoituksiin noin sadan venäläislentäjän voimin. Harjoitusten tarkoitus on kehittää maiden ilmapuolustuksen yhteentoimivuutta. Kulisseissa tapahtuu varmasti muutakin ja tämäkin siirto on osa suurempaa geopoliittista peliä.

Venezuelan puolustusministeri Vladimir Padrino oli vastaanottamassa venäläissaattuetta maanantaina pääkaupunki Caracasin kansainvälisellä lentokentällä. Yhteisellä sotaharjoituksella Venezuela viestii, että Venäjä on sen tukena Yhdysvaltojen painostusta ja vallanvaihtosuunnitelmia vastaan. \”Olemme tarvittaessa valmiina puolustamaan Venezuelan joka kolkkaa. Sen teemme yhdessä ystäviemme kanssa\”, puolustusministeri Padrino totesi.

Samoin kuin Kuuba, Venäjä ja Venezuela ovat alkaneet lähentyä taloudellisesti ja sotilaallisesti. Venäläisvalmistajat ovat viime vuosina toimittaneet Venezuelaan runsaasti puolustuskalustoa ja muita sotilastarvikkeita. Venäjän kumppanuus on presidentti Nicolás Maduron johtamalle Venezuelalle tärkeä, sillä Yhdysvaltojen hallinto on toistuvasti yrittänyt syrjäyttää Maduron ja saattaa maan lännen valtapiiriin.

Vladimir Putin on toistuvasti ilmaissut tukensa Venezuelalle, joka kamppailee yhä taloudellisessa kriisissä. Presidentti Maduro vieraili Putinin luona Moskovassa aiemmin viime viikolla. Vierailun tuloksena Venäjä aikoo tehdä miljardisijoituksia Venezuelan öljyntuotantoon sekä kultakaivoksiin. Sijoitusten tarkoitus on kasvattaa maan öljyntuotantoa liki miljoonalla tynnyrillä päivässä.

Yhdysvaltojen Venezuelan vastaisia toimia motivoivat Venezuelan huomattavat öljyvarannot, bolivaarinen ideologia, sekä maan geopoliittinen asema. Ilman länsivoimien häirintää, Latinalainen Amerikka voisi yhdistyä sosialistisen populismin sateenvarjon alle. Tämä mahdollisuus luonnollisesti huolettaa Yhdysvaltoja. Nyt jenkeillä on sentään Brasiliassa vallassa liberaalin järjestyksen oma mies, Bolsonaro, joka vastustaa bolivaarista vallankumouksellisuutta.

Vaikka lännessä moni ajattelee Venezuelan talouden romahtaneen maan sosialismin takia, on liikemiesten keinottelulla, korruptiolla sekä Yhdysvalloilla ja Venezuelan uusliberalismia kannattavalla, länsimielisellä oppositiolla, sormensa pelissä. Yhdysvallat on järjestänyt vallankaappausyrityksiä sekä mielenosoituksia. Venezuelalle on myös asetettu talouspakotteita, jotta maa ei nousisi ahdingostaan nykyhallinnon aikana. Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza onkin todennut, että Yhdysvallat pyrkii puuttumaan Venezuelan sisäisiin asioihin.

Nyt Venezuela pyrkii kiertämään Yhdysvaltojen talouspakotteet oman valtiollisen virtuaalivaluuttansa avulla. Maduron hallinto on perustanut kryptovaluutta petron, josta sijoittajat ovat jo olleet kiinnostuneita. Toivottavasti Venezuela vielä selättää nykyisen inflaation ja tasavallan kriisi ratkeaa. Venäjän avustamana Venezuela voi tehokkaammin vastustaa Yhdysvaltojen hegemoniapyrkimyksiä ja säilyttää itsenäisyytensä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s