Maailman valuuttarahasto IMF:n varatoimitusjohtaja David Lipton varoitti tiistaina \”myrskypilvien kerääntyvän globaalin talouden taivaalle\”.

Liptonin mukaan keskuspankit ja eri maiden hallitukset eivät ole varautuneet riittävästi huonojen aikojen tuloon. Seuraukset ovat nähtävissä pikemmin kuin monet osaavat kuvitellakaan.

Lipton puhui aiheesta Lontoossa, Bloombergin järjestämässä pankkikonferenssissa. Hänen mukaansa IMF on kehottanut eri maiden hallituksia \”korjaamaan katon kun aurinko vielä paistaa\” maailmantalouden yllä. Lieneekö kuitenkin jo liian myöhäistä?

IMF:n arvion mukaan Trumpin aloittama kauppasota kaikkine tullikorotuksineen leikkaa ensi vuonna globaalia talouskasvua, ellei jännitteiden kasvamista ja leviämistä lievitetä. Ratkaisevaa on, pääsevätkö Yhdysvallat ja Kiina sopuun tulleista nyt 90 päivän \”aselevon\” aikana. EU-asiantuntija Ian Kearnsin mukaan myös eurovaluutta on vaarassa.

Lipton viittasi myös IMF:n pääjohtaja Christine Lagarden sanoihin \”uudesta multilateralismista\”, jonka täytyisi ottaa huomioon \”erilaiset näkemykset\”. Tietenkään Maailman valuuttarahaston johto ei sano tätä suoraan, mutta Yhdysvaltojen unilateralismin aika on ohi ja multipolarismi etenee. Elämme vaikeita, mutta mielenkiintoisia aikoja.

Mitä taas tulee uhkaavaan finanssikriisiin, globaali lamakausi voi olla todellisuutta jo ensi kesän jälkeen. Suostuvatko tavalliset, pieni- ja keskituloiset ihmiset, taas maksumiehiksi, kuten Yhdysvalloissa kävi vuosien 2007-2009 pankki- ja rahoituskriisin aikana, vai tuleeko Ranskan keltaliivimellakoinnista uusi normaali maailmanlaajuisesti vuoden vaihtuessa? Maksaako globalisti viimein itse laskun?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s