Olinkin jo odottanut, milloin valtamedia keksii ryhtyä syyttämään Venäjää Ranskan keltaliivien mielenosoituksista.

Tällaisia väitteitä ovat esittäneet esimerkiksi englantilainen The Times ja Suomessa uutista on kierrättänyt kokoomuslainen Verkkouutiset. Kaikkivoipainen Putin trolleineen tuntuu joidenkin mielestä kykenevän vaikuttamaan kaikkeen maailmassa. Kremlin tiedottaja on luonnollisesti todennut, ettei Venäjä ole puuttunut mitenkään ”Ranskan sisäisiin asioihin”.

Venäläiset tiedotusvälineet puolestaan rinnastavat Ranskan mielenosoitukset Ukrainan tapahtumiin. Venäläisen Rossija 1-televisiokanavan juontaja Dmitri Kiseljovia on siteerattu ranskalaisessa Le Monde-lehdessä. Kiseljov on sanonut, että koska mielenosoittajien käyttämissä liiveissä on keltainen väri, Ranskassa on käynnissä värivallankumous, ja sen taustalla on Yhdysvallat. ”Kaikki tämä vain siksi, että presidentti Macron on puhunut eurooppalaisen armeijan tärkeydestä”, Kiseljov on päätellyt.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi jo kesällä 2016 Pietarin talousfoorumissa, että jokaisen värivallankumouksen ja ”arabikevään” takana ovat tähän asti olleet amerikkalaiset. Ranskan sisäministeriön mukaan mielenosoituksiin osallistui yksistään viime lauantaina noin 136 000 ihmistä eri puolilla maata.

Euraasia-aatteestaan ja länsivastaisista puheenvuoroistaan tunnettu venäläinen politologi ja filosofi Aleksandr Dugin on puolestaan hyvinkin inspiroitunut Ranskan tapahtumista globalismin ja liberalismin vastaisena protestina. Dugin on julistanut ranskankielisessä Twitter-viestissään ”Je suis le gilet jaune” (Olen keltaliivi).

Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian on kritisoinut sekä Venäjää että Yhdysvaltoja keltaliivimellakoista. Hän on kehottanut Ranskan asioista twiitannutta Donald Trumpia jättämään Ranska rauhaan. Ulkoministeri Le Drian on myös sanonut, että Ranskassa tutkitaan, onko Venäjä sekaantunut jotenkin keltaliiviliikkeen nousuun. Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire on kuvaillut keltaliivien protesteja ”katastrofiksi” Ranskan talouselämälle.

Olipa taustavaikuttajana mikä taho tahansa, mielenosoituksiin on osallistunut joka tapauksessa suuri joukko Macronin talousliberalismia ja globalismia vastustavia ranskalaisia. Kai se kertoo jotain positiivista keltaliiveistä, että jopa ranskanjuutalainen ”filosofi” ja globalisteja lähellä oleva sotahaukka, Bernard-Henri Lévy, on hermostunut tapahtumista. Lévy on aiemmin tukenut värivallankumouksia niin Libyassa kuin Ukrainassakin, mutta Ranskan ollessa kohteena, hän ei puolustakaan enää kansannousua.

Olisi toivottavaa, että keltaliiviliike olisi autenttinen reaktio Macronin surkeaan hallintoon ja ranskalaisten kyllästymiseen talousliberalismiin. Internetissä onkin jo kiertänyt mielenkiintoinen lista keltaliivien vaatimuksista. Tästä huolimatta, en pidä täysin poissuljettuna, että taustalla olisi taas jokin jenkkien kiero juoni epävakauttaa Eurooppaa, jonka se kokee kilpailijakseen Kiinan ohella. Olisin mielelläni väärässä epäilyksissäni; katsotaan nyt, mihin suuntaan tilanne kehittyy.