MbS ja Trump

Pari päivää sitten, 20. marraskuuta, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump antoi tiedotteen liittyen sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaan Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa Turkissa 2. lokakuuta.

Tiedote annettiin sen jälkeen, kun keskustiedustelupalvelu CIA ilmoitti tietävänsä, että kruununprinssi Mohammed bin Salman tilasi Khashoggin murhan. Trump ei pitänyt CIA:n raportin julkisuuteen vuodetusta tiedosta, vaan mattinykäsmäisesti spekuloi kruununprinssin roolista toimittajan murhassa sanoen, \”ehkä hän tiesi, ehkä hän ei tiennyt\”.

Trump sanoi, että Yhdysvallat pysyy Saudi-Arabian vahvana liittolaisena taatakseen omansa ja Israelin intressit. Trump ei aio perua asekauppoja tai muitakaan sopimuksia Saudi-Arabian kanssa, koska tuolloin \”Venäjä ja Kiina hyötyisivät suunnattomasti\”. Trumpin ulkoministeri Mike Pompeo riensi omassa lausunnossaan lisäämään, että Khashoggin murha ei vaikuta Washingtonin saudisuhteisiin, koska mailla on \”historiallinen keskinäinen sitoumus, joka on elintärkeä Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle\”.

Surkuhupaisassa tiedotteessaan Trump syytti kaikesta Lähi-idässä tapahtuvasta pahasta Irania, Jemenin huthikapinallisia ja Syyrian Assadia. Trumpille se onkin Iran, joka on syypää \”epävakauteen\” Lähi-idässä. Huthikapinalliset ovat myös syyllisiä, sillä he vastustavat Saudi-Arabian suorittamaa kansanmurhaa Jemenissä. Libanonin Hizbollah-liike on myös syyllinen vastustaessaan Israelia. Syyrian Assad on yhä \”julma diktaattori\”, joka pitäisi syrjäyttää.

Demokraattien kongressiedustaja Tulsi Gabbard, joka on pitkään kritisoinut Saudi-Arabiaa, twiittasi keskiviikkona Trumpille, kehottaen tätä lopettamaan olemasta \”Saudi-Arabian narttu\”. Gabbard sai heti viharyöpyn niskaansa, ja häntä syytettiin myös Assadin puolustajaksi. Gabbard on niitä harvoja amerikkalaispoliitikkoja, jotka haluaisivat Yhdysvaltojen lopettavan verovarojen käyttämisen al-Qaidan, ISIS:in ja muiden terroristiryhmien koulutukseen, rahoittamiseen ja aseistamiseen.

Sinänsä sauditoimittajan murha ei ole tässä se iso juttu. Israel on ampunut toimittajia, mutta niistä ei juurikaan revitä otsikoita valtamediassa. Saudi-Arabian sotimista Jemenissä ei myöskään kritisoida kuten Instanbulin konsulaatin tapahtumia. Paljastusvyyhti liittynee siihen, että Yhdysvalloissa osa valtiokoneistosta haluaa yhä kaataa Trumpin. Samoin Saudi-Arabiassa on tahoja, jotka haluaisivat päästä kruununprinssi Mohammed bin Salmanista eroon ja saada tilalle vähemmän impulsiivisen johtohahmon.

Meillä Trumpia näköjään fanitetaan kansallismielisissä piireissä ja inhotaan keskusta-kokoomuslaisten euroatlantistien keskuudessa, vihreistä ja vasemmistosta puhumattakaan. Itsekään en näe syytä puolustella Trumpia, mutta tämäkin episodi on osoittanut, että reaalipolitiikan raadollisuus alkaa saada yhä enemmän näkyvyyttä poliittisen korrektiuden sijaan. Vahinko vain, ettei Trumpin valinta muuttanut Yhdysvaltojen ulkopolitiikan suuntaviivoja, kuten miehen Iran-kommenteista on nähtävissä. Neokonservatiiveilla on yhä valtaa Washingtonissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s