Gerhard Schröder

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder on varoittanut demonisoimasta Kiinaa. Hänen mielestään Saksan ja Kiinan kannattaisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä Trumpin Yhdysvaltojen pakotepolitiikan edessä.

Schröder on tunnettu läheisistä suhteistaan ​​Venäjään, ja hän kannattaa myös tiiviimpien suhteiden luomista Kiinan kanssa. Liittokanslerina Schröder vieraili usein Pekingissä, puolusti maan liittymistä maailman kauppajärjestö WTO:hon, ja painosti EU:ta poistamaan aseidenvientikiellon, joka asetettiin Kiinan Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitusten jälkeen vuonna 1989.

\”Meidän täytyy miettiä, ketkä ovat liittolaisiamme, joilla on yhteisiä intressejä. Ajattelen tietenkin Kiinaa\”, sanoo Schröder, joka uudelleenvalittiin virkaansa hänen vastustettuaan Yhdysvaltojen hyökkäystä Irakiin vuonna 2002. \”Maat, joihin Yhdysvaltojen aloittamat konfliktit vaikuttavat, kannattaisi lähentyä toisiaan. Emme voi olla osallisina Yhdysvaltojen kauppasodassa Kiinaa vastaan\”, Schröder toteaa. Hänen mielestään kiinalaiset sijoittajat ovat luotettavampia kuin amerikkalaiset \”heinäsirkat\”, eli Yhdysvaltojen pääomasijoitusyhtiöt ja sijoitusrahastot.

Schröder teki virassa olleessaan uudistuksia, joiden ansiosta Saksan taloudellinen alamäki kääntyi nousuun 2000-luvun alussa. Hän on nykyään kuitenkin kiistanalainen hahmo Saksassa, johtuen hänen ystävyydestään Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Schröder toimii myös venäläissaksalaisen Nord Stream-yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana. Viime vuonna hänestä tuli myös Venäjän suurimman öljyntuottaja Rosneftin toimitusjohtaja.

Toisin kuin Suomen poliittinen eliitti, Schröder ei usko euroamerikkalaisen arvopohjan mukaiseen ulkopolitiikkaan. \”Kansallisten etujemme pitäisi ohjata ulkopolitiikkaamme\”, on Schröder sanonut. \”Emme voi hyväksyä sitä, että meitä kohdellaan miehitetyn maan tavoin. Kun katson Yhdysvaltojen suurlähettilään käyttäytymistä Saksassa, saan sen vaikutelman, että hän näkee itsensä miehittäjänä eikä suurlähettiläänä suvereenissa maassa.\”

Saksan ja EU-maiden kannattaisi katkaista transatlanttiset siteet ja suuntautua Euraasiaan. Vielä muutama vuosi sitten tätä olisi pidetty typeränä ajatuksena, mutta Trumpin hallinto on lisännyt tämän skenaarion uskottavuutta. Atlantistien on selviytyäkseen vastustettava nyt sekä Nord Stream 2:sta, Kiinan silkkitiehanketta ja monia muita projekteja, jotka pyrkivät yhdistämään Eurooppaa ja Euraasiaa. Angloamerikkalainen hegemonia heikentyy; tulevaisuus on Euroopan ja Euraasian lisääntyvässä yhteistyössä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s