Presidentit Niinistö ja Rouhani

YK:n syyskuisessa yleiskokouksessa Euroopan unionin edustajat vastustivat yhtenä rintamana Yhdysvaltojen asettamia uusia Iran-pakotteita.

Tuolloin lehdistölle kerrottiin uhmakkaasti EU:n luovan järjestelyn (Special Purpose Vehicle, SPV), joka mahdollistaa EU-maille kaupankäynnin Iranin kanssa Trumpin hallinnon pakotteista huolimatta. Nyt näyttääkin siltä, että järjestelyn käyttöön ottaminen takkuaa, koska mikään EU-maa ei halua (tai uskalla?) ottaa järjestelyä hoitaakseen.

Ilmeisesti Washingtonin määräyksiä totellaan yhä kaikissa Euroopan unionin jäsenmaissa, joten EU:n edustajien aiemmat Yhdysvaltojen vastaiset kommentit on syytä jättää omaan arvoonsa. Pelkkää tyhjää puhetta, hyvin vähän konkreettisia tekoja. Jäsenmaita sitoo myös EU:n vastaboikottiasetus, joka sakon uhalla kieltää noudattamasta Yhdysvaltojen lainsäädäntöä, mutta mitenkähän on asian laita?

SPV-\”erityisvälineen\” pitäisi olla pakotteet kiertävä vaihtoehto kansainväliselle Swift-maksutietojärjestelmälle. \”Kukaan ei ole tullut esiin tässä vaiheessa. Jos meillä ei ole isäntämaata, meillä on hyvin suuri ongelma. Tähän on satsattu niin paljon, että jokin tapa on löydettävä. On paljon epätietoisuutta ja hermostuneisuutta siitä, mitä SPV:n ylläpitäminen tarkoittaa, EU:n diplomaatti kertoi uutistoimisto Reutersille. 

Aiemmin tällä viikolla EU:n oikeuskomissaari Vera Jourova lupasi löytää tehokkaan ratkaisun ja sanoi, että EU:n työ Iranin kanssa käytävän kaupan mahdollistavan mekanismin luomiseksi jatkuu. \”Me eurooppalaiset emme voi hyväksyä sitä, että vieras valta, edes lähin ystävä ja liittolainen, päättää puolestamme  kenen kanssa saamme käydä kauppaa\”, Jourova kertoi Euroopan parlamentille Strasbourgissa, korostaen, ettei euroblokki peräänny Yhdysvaltojen uhkailujen edessä. Uskoo ken haluaa.

Tähän mennessä Ranska ja Saksa ovat jo sulkeneet itsensä pois SPV:n isännyydestä. EU:n isot maat pyrkivät painostamaan pienempiään, Luxemburgia ja Belgiaa, ottamaan SPV-järjestelyn harteilleen Itävallan jo kieltäydyttyä hallinnoimasta hanketta. Myös Luxemburg ja Belgia suhtautuvat tehtävään vastentahtoisesti. Joissakin lähteissä on kuitenkin jo kerrottu, että pesti lankeaisi Länsi-Eurooppaan, Luxemburgille.

Jos kuitenkin kävisi niin, ettei Luxemburg suostukaan tehtävään, miten olisi Suomi? Suomen poliittinen eliitti, presidenttiä ja pääministeriä myöten, ovat aina ilmaisseet halunsa olla EU:n \”ytimissä\” ja kantaa \”globaalia yhteisvastuuta\”. Eikö siis olisikin nyt Suomen aika tulla esiin, ja ryhtyä isäntämaaksi Iranin vastaisia pakotteita kiertävälle maksujärjestelmälle?

Tällä tavalla Suomi saisi mainetta EU:n pohjoisena, korvaamattomana selkärankana. Mitä sanoo pääministeri Sipilä? Entä Orpo, Terho ja kumppanit? Presidentti Niinistö? Eikö Suomi uskalla olla Iranin ystävä? Onko Yhdysvallat niin tärkeä suomalais-ugrilaisille atlantisteille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s