Irina Slav kirjoittaa OilPrice.com-sivustolla, kuinka venäläiset öljynviejät painostavat länsimaisten hyödykkeiden kauppiaita maksamaan venäläisestä raakaöljystä euroina dollareiden sijaan.

Tämä siirto tulee samalla, kun Washington aikoo lisätä Venäjään kohdistuvia pakotteita Krimin ja itä-Ukrainan vuoksi. Venäläisten yhtiöiden siirto oli odotettavissa, koska Trumpin hallinto pyrkii ulkopolitiikkaan, jossa pakotteilla on keskeinen osa. Tämä lähestymistapa voi kuitenkin heikentää Yhdysvaltojen dollarin määräävää asemaa globaalin öljykaupan valuuttana.

Dollarin aseman heikentymisen varhaiset merkit ilmenivät jo aiemmin tämän vuoden keväällä, kun Venäjä ja Iran aloittivat öljyn ja muiden hyödykkeiden vaihto-ohjelman, jonka tarkoituksena on poistaa dollari kahdenvälisten kauppojen maksuvaluuttana; näin on tarkoitus jatkaa seuraavat viisi vuotta. Maaliskuussa Iran kielsi Yhdysvaltojen dollareissa ilmaistut ostotilaukset. Kuukautta myöhemmin Teheran ilmoitti julkistavansa kaikki viralliset talousraporttinsa euromääräisinä dollareiden sijasta.

Nyt Venäjän suurimmat öljy-yhtiöt neuvottelevat uudelleen sopimuksia raakaöljyn toimittamisesta. Kolme niistä, Rosneft, Gazprom Neft ja Surgutneftegaz, vaativat länsimaisia ostajia maksamaan sakkoja ensi vuoden alusta alkaen, mikäli Yhdysvaltojen pakotteet häiritsevät myyntiä ja sen seurauksena ostajat eivät saa suoritettua maksujaan. Lisäksi käydään keskusteluja euron ja muiden valuuttojen käytöstä. Pakotteiden ollessa voimassa on loogista etsiä vaihtoehtoisia tapoja huolehtia maksuista.

Venäjä ja Iran eivät ole ainoita, jotka ottavat etäisyyttä dollariin, kirjoittaa Slav. Esimerkiksi Venezuela panee toivonsa digitaaliseen valuuttaan kiertääkseen Washingtonin sanktioita. Venezuela esittää kryptovaluuttaansa el petroa öljyntuottajamaiden yhteistyöjärjestö Opecille öljykaupan laskentayksiköksi ensi vuonna. \”Käytämme petroa Opecissä vakaana ja luotettavana valuuttana raaka-aineiden markkinoimiseksi maailmalla\”, on Venezuelan valtiovarainministeri Manuel Quevedo todennut.

Kiina promotoi myös avoimesti omaa valuuttaansa juania käytettäväksi öljykaupassa ja ylipäänsä kaikessa kaupassa. Yuanin kansainvälistäminen on myös osa presidentti Xi Jinpingin silkkitiealoitetta. Kun otetaan huomioon Kiinan öljynkulutus, öljykauppa on iso osa tätä kansainvälisen vaikutusvallan kasvattamisprojektia.

Aiemmin tänä vuonna Kiina käynnisti kauan odotetun juanmääräisten öljyfutuurien kaupan. Vaikka kansainvälinen kauppayhteisö on edelleen varovainen juanin suhteen, on arvioitu, että juan saattaa lopulta korvata dollarin globaalina öljyalan valuuttana. Myös euro voisi liittyä juanin seuraan, edellyttäen, että Euroopan unioni selviytyy kriiseistään ja itsenäistyy Yhdysvaltojen vasalliudesta. Kansakuntien Eurooppa voisi liittyä euraasialaisten kumppaniensa joukkoon.

Loppujen lopuksi Venäjä ja Iran ovat maailman suurimpien öljynviejien joukossa, Irina Slav muistuttaa. Voi hyvin olla, että kohta suuria määriä barreleita vaihdetaan euroissa dollareiden sijaan. Vaihtoehtoja dollarihegemonialle on olemassa, mikäli maailmalla uskalletaan ottaa rohkeita askelia kohti uutta järjestystä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s