Kuuban presidentti Miguel Díaz-Canel Moskovassa

En ole aiemmin kirjoittanut mitään Kuubasta, vaikka se on ollut aikomus, joten korjataan asia nyt suhteellisen ajankohtaisilla uutisilla.

Kuuba on jokseenkin mielenkiintoinen maa, historiallisesti ja muutenkin; nähtäväksi jää, millainen rooli sillä tulee olemaan maailmanpolitiikassa lähitulevaisuudessa. Toivottavasti Kuuba liittyy taas aktiivisemmin Yhdysvaltojen vastaiseen rintamaan.

Kuuban uusi presidentti, Miguel Díaz-Canel, vieraili ensimmäistä kertaa Venäjälle viime viikolla. Vierailun tuloksena maiden väliset strategiset suhteet, sekä erityisesti kauppa- ja talousyhteistyö vahvistuvat edelleen, väittää Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin RISS:n asiantuntija Dmitri Burykh.

\”Havannan ja Washingtonin huonontuneiden välien vuoksi jatkamme aktiivista yhteistyötä Kuuban edustajien kanssa. Kuuba on tukenut Venäjää kaikkein arkaluonteisimmissa kysymyksissä, kuten Ukrainan kriisissä ja Yhdysvaltojen pakotteissa\”, hän sanoo. Aiheuttaako Kuuban ja Venäjän uusi yhteistyö Yhdysvalloille päänvaivaa?

\”Yksi maamme keskeisistä yhteistyökohteista on perinteisesti koskenut sotilaallista ja teknologista yhteistyötä\”, asiantuntija muistuttaa. \”Kuubalaiset joukot säilyttävät johtavan aseman Latinalaisessa Amerikassa. Kuuban asevoimat käyttävät venäläisiä aseita. Neuvostoliitto toimitti Kuuballe suurimman osan varusteista, mutta nyt tuo varustus vaatii päivittämistä, ja tämä voi olla erittäin hyvä perusta yhteistyölle, Burykh arvioi. Putin vieraili Kuubassa vuosina 2000 ja 2014, tarkoituksena elvyttää vanhoja suhteita. Tässä on jossakin määrin jo onnistuttu.

Mitä tulee Moskovan ja Havannan väliseen kauppaan ja talousyhteistyöhön, Neuvostoliiton aikainen vuorovaikutuksen taso ei ole vielä yhtä korkea, analyytikko katsoo. \”Venäjän federaation suhteet Kuubaan heikkenivät 90-luvun alussa, ja tällä on ollut vaikutusta myös myöhempään kaupankäyntiin. Nyt kauppa on vähitellen elpynyt: viime vuonna keskinäinen kauppa maiden välillä kasvoi 57 prosenttia. Alamme keskustella vakavista hankkeista, kuten Kuuban rautateiden kunnostamisesta, liikkuvan kaluston toimituksista, sekä metallurgisten laitosten ja uusien voimalaitosten rakentamisesta\”, Burykh sanoo.

Neuvostoliiton aikakaudella laskettu perusta, jota Venäjän nykyjohto pyrkii elvyttämään, johtaa toivon mukaan myönteiseen kehitykseen, analyytikko Burykh uskoo. \”Sopimus Kuuban velkojen anteeksiannosta sekä Venäjän kanssa solmitut uudet sopimukset auttavat Venäjää tulemaan Kuuban tärkeimmäksi kauppakumppaniksi\”, Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin asiantuntija uskoo.

Kuuban kommunistisen puolueen johtaja Raúl Castro on todennut puheessaan, että Kuuban ja Venäjän välit ovat lähentyneet. Castron mielestä Yhdysvaltojen presidentti Trumpin politiikka on \”jälkikolonialistista\”. \”Yhdysvallat rankaisee vanhoja kauppakumppaneitaan, kuten Eurooppaa ja Kiinaa, ja yrittää jälleen eristää Kuuban ja sen liittolaiset\”, sanoi Castro. Nyt uuden presidentin Moskovan visiitin aikoihin, Washington Post-lehdessä puolestaan aprikoitiin, käytiinkö Díaz-Canelin ja Putinin välillä keskusteluja myös Venäjän sotilaallisen läsnäolon palauttamisesta Kuubaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s