Amerikkalainen Silent Partner Group (onpa osuva nimi) aikoo rakentaa Suomeen ja Norjaan kolme suurta datakeskusta kumpaankin, kirjoittaa Tietoviikko.

Yksi Suomeen tulevista keskuksista sijoittuisi Haminaan. Toinen on määrä rakentaa Sotkamoon ja kolmas myöhemmin kerrottavaan kohteeseen. Kunkin keskuksen kapasiteetiksi tulee massiiviset 250 megawattia, kun taas esimerkiksi suomalaisen Telian datakeskuspalveluissa on tällä hetkellä käytössä kuuden megawatin tuotantoyksikkö.

Silent Partner Groupin toimitusjohtaja Dale Hobbie sanoo haastattelussa, että datakeskusten suunnittelu on jo käynnissä ja rakentaminen voidaan aloittaa, kunhan lupa-asiat ovat kunnossa. Tähtäin olisi jo vuodessa 2020. Investoinnin suuruudesta tai rahoituksen lähteistä toimitusjohtaja Hobbie ei suostu kertomaan mitään. Keskuksia ei ole tarkoitettu paikallisten yritysten tai asiakkaiden käyttöön, vaan kohderyhmänä kerrotaan olevan \”suuret markkinajohtajan asemassa olevat yritykset muilta alueilta\”. Yhtiö aikoo rakentaa datakeskusten yhteyteen myös omat voimalaitokset sähköä tuottamaan.

Erikoista koko projektissa on, ettei keskusten sijoituskohteiksi valituissa kunnissa tiedetty asiasta vielä mitään, vaikka keskusten suunnittelu Yhdysvalloista käsin on jo pitkällä. \”Ei ole kysytty lupa-asioita, eikä tonttia ole varattu. Ketään virkamiestä ei ole edes lähestytty. Oikeastaan täällä kuullaan asiasta nyt ensimmäistä kertaa\”, sanoo Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen ihmeissään. Mitä asiasta tietää työ- ja elinkeinoministeriö? Entä patentti- ja rekisterihallitus tai verohallinto? Ollaanko puolustusministeriössä tai presidentin kansliassa asiasta paremmin perillä?

Aiemmin Yle on jo yrittänyt esittää, että datakeskusteollisuus hyödyttää taloudellisesti Suomea. Silent Partner Group tekee kuitenkin yhteistyötä Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuuden ministeriön kanssa. Yhtiöllä on kytköksiä myös kansallisen puolustuksen teollisuusjärjestöön sekä Yhdysvaltojen armeijan erikoisjoukkoihin. Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto on jo vuonna 2014 rakentanut omallekin maaperälleen Utahin datakeskuksen, joka kerää tiedustelutietoa erilaisilla ohjelmilla niin Yhdysvaltojen omilta kansalaisilta kuin ulkomaalaisiltakin.

Ei olisi siis mikään ihme, jos Silent Partner Groupin hankkeella saattaisi olla jotain tekemistä Suomen maantieteellisen sijainnin ja Yhdysvaltojen kanssa solmitun puolustusyhteistyösopimuksen kanssa. Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus oli vasta alkua. Tätä tarkoittanee Sauli Niinistön hokema, \”Suomi kuuluu länteen\”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s