Sotilasliitto Naton sotaharjoitukset käynnistyvät tänään. 2400 suomalaista sotilasta osallistuu Trident Juncture- ja Northern Coasts-harjoituksiin. Osallistujia tulee kaiken kaikkiaan 31 maasta 50 000 sotilaan vahvuudella. Norja isännöi sotaleikkejä aikavälillä 25.10. – 7.11, ja odotettavissa on toimintaa niin maalla, merellä kuin myös ilmassa.

Harjoitusalueena on Keski- ja Itä-Norjan lisäksi Islanti, Atlantti ja Itämeri, sekä Suomen ja Ruotsin ilmatilat. Virallisen selityksen mukaan harjoitukset saivat alkunsa Norjan tekemästä aloitteesta, koska Norja on ollut \”jo pitkään huolissaan Venäjän kasvavasta sotilaallisesta kyvystä erityisesti pohjoisessa\”. Asiasta on todellisuudessa päätetty tietenkin Yhdysvaltojen johdolla.

Everstiluutnantti Markku Jämsä kertoo, kuinka \”Venäjä on kehittänyt omaa pohjoista ulottuvuuttaan ja parantanut suorituskykyään\”. Niinpä Suomikin mahdollisen suursodan taistelutantereena on mukana Nato-harjoituksissa \”parantaakseen kansainvälistä yhteistoimintakykyä\”. Ilmavoimista mukana on yhdeksän Hornet-monitoimihävittäjää. Ilmavoimien joukot tukeutuvat harjoituksissa Rovaniemen sekä Norjan ilmavoimien tukikohtiin.

Rovaniemen lentokenttä on luovutettu myös Yhdysvaltain hävittäjien, ilmatankkauskoneiden sekä Belgian hävittäjien käyttöön. Nato on kutsunut Venäjän tarkkailemaan harjoitusta. Venäjän mukaan yhdysvaltalaiset hävittäjät pyrkivät hyödyntämään Suomea ja Rovaniemen lentokenttää Venäjän Murmanskissa sijaitsevia tukikohtia vastaan. Venäjän pohjoisen laivaston päämaja ydinsukellusveneineen sijaitsee Murmanskissa.

Nato-harjoitukseen osallistuu myös maavoimia: Porin prikaatin jääkärikomppania liittyy osaksi ruotsalaista prikaatia. Suomalaiset on määrätty näyttelemään näissä harjoituksissa \”vihollista\” eli venäläisiä. Harjoituksissa on esillä tilanteita, \”jotka voisivat joissain skenaarioissa olla mahdollisia, ja siksi niiden varalle myös harjoitellaan\”, everstiluutnantti Jämsä kertoo kryptiseen sävyyn.

Suomen poliittinen johto on vastoin kansan enemmistön tahtoa allekirjoittanut Naton kanssa isäntämaasopimuksen. Tämän johdosta Suomella on myös isäntämaan rooli Itämerellä pidettävässä Northern Coasts-harjoituksessa. Tarkoituksena on harjoitella merellisiä yhteisoperaatioita kaikilla merisodankäynnin osa-alueilla ja kehittää monikansallisten joukkojen yhteensopivuutta. Suomalaisjoukkoja totutellaan siis tulevaan.

Trident Juncture -harjoitus on Naton suurin sotilasharjoitus sitten kylmän sodan. Iltalehti kertoo, että Suomen osallistuminen tähän massiiviseen harjoitukseen on \”signaali Venäjälle\”. Miksi Suomi on antanut vetää itsensä mukaan ja lähettää Naton mieliksi Venäjälle \”signaalin\”, toisin sanoen sotilaallisen uhkauksen, juuri nyt? Olisiko myös arktisen alueen arvokkailla luonnonvaroilla jotakin tekemistä asian kanssa? Sekä Yhdysvalloilla että Venäjällä on intressejä alueella.

Kaikki on osa suurempaa suunnitelmaa ja Suomen osuus on sovittu pienessä piirissä. Poliittisen johdon hyväksynnällä Suomi on siepattu mukaan suurvaltapeliin hyväksikäytettäväksi ja tarpeen vaatiessa uhrattavaksi pelinappulaksi. Presidentti Niinistö kumppaneineen onkin aina halunnut paikan \”pöydistä, joissa päätökset tehdään\”, joten mikään uhraus ei liene liian suuri tätä päämäärää silmällä pitäen.

Niinistö on myös sanonut haluavansa \”vahvemman Naton\”, joka ajaisi Yhdysvaltojen intressejä Euroopassa. Strategisen sijaintinsa vuoksi on tärkeää, että Suomi olisi täysillä mukana Natossa; tästä tullaan varmasti vakuuttelemaan kansaa enemmän vaalien alla. Myös Ruotsissa on tarkoituksella ylistetty suomalaisia \”Pohjolan vartijoina\”. Kaikki tämä palvelee kuitenkin vain lännen etuja, ei Suomen tai suomalaisten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s