Kirjoitin jo aiemmin Donald Trumpin entisestä neuvonantajasta Steve Bannonista, joka on kiertänyt pitkin ja poikin Eurooppaa puhumassa erilaisissa kansallismielisten puolueiden tilaisuuksissa.

Bannon on perustanut Brysseliin päämajan ”Liikkeelle”, jonka olisi tarkoitus ”yhdistää Euroopan kansallismieliset puolueet”. Nyt Bannonin suunnitelmista on saatavilla hieman tarkempaa tietoa.

Liikkeen belgianjuutalainen toiminnanjohtaja Mischaël Modrikamen on sanonut haastattelussa, että Liike tulee olemaan ”löyhä keskustelufoorumi, johon voivat liittyä kaikki samalla tavoin maahanmuutosta ja maiden itsemääräämisoikeudesta ajattelevat poliitikot”. Modrikamen painottaa, ettei Liike vastusta EU:ta, vaan haluaa siitä ”nykyistä demokraattisemman”.

Brysselistä käsin toimiva Liike aikoo saada ”eurooppalaisen populismin ääntä kuuluvammaksi”. Rahaa tähän hankkeeseen tulee anonyymeilta lahjoittajilta Yhdysvalloista. Mutta mikä on tämän transatlanttisen säätiön todellinen ohjelma ja tarkoitus?

Jos lukee Bannonin säätiön ohjelmaa, huomaa pian mistä hommassa on kyse. Perustamisasiakirja puhuu oikeusvaltioperiaatteen puolesta, vapaasta yrittämisestä, ”radikaalin Islamin vastustamisesta”, mutta kummallista kyllä myös ”Israelin puolustamisesta”. Liike katsoo myös presidentti Donald Trumpin olevan sen esikuvallinen ”perustaja”.

Maahanmuuttajien karkottamisesta ei Liikkeen ohjelmassa puhuta. Myöskään globalisaation vastustamista tai Euroopan ja Venäjän välisten suhteiden paranemista ei toivota. ”Liike” on siis vain yksi uusi tökerö viritelmä ylläpitää amerikkalaista hegemoniaa Euroopassa. Kuten jopa Ylen kirjoituksessa asia oikein ymmärretään, ”Trumpin entinen päästrategi ei ole erityisen kiinnostunut eurooppalaisen nationalismin kovasta ytimestä – kansallisesta identiteetistä ja sen suojelemisesta”.

Eurooppalaisten patrioottien keskuudessa Bannonin tarjoukset eivät ole onneksi saaneet juuri vastakaikua. Sekä Itävallan FPÖ,  Saksan AfD ja Unkarin Fidesz ovat hylänneet Bannonin yhteistyötarjouksen. Myös Ranskan Kansallisen liittouman Marine Le Pen on ainakin Guardian-lehden mukaan sanonut, ettei Bannonilla ole osaa ”Euroopan pelastamisessa”. Tähän mennessä Bannoniin myönteisesti ovat suhtautuneet vain alankomaalainen, äärimmäinen Israelin ystävä, Geert Wilders, sekä italialainen pienpuolue Fratelli D’Italia. Ikävä kyllä, Legan Matteo Salvini on hyvää pataa Bannonin kanssa.

Jos Bannonin Liike ei saa laajemmin kannatusta Euroopan kansallismielisten ja populistien keskuudessa, koko projekti saattaa tyrehtyä jo alkuunsa. Euroopan tulee selvittää itse omat ongelmansa, siihen ei kaivata amerikkalaisia mukaan sotkemaan. Mitään synergiaetua ei Bannonin ”Liike” euronationalisteille tuottaisi, sillä edellytyksenä yhteistyölle on varaukseton tuki sekä Yhdysvalloille että Israelille. Tämä ei olisi eurooppalaisten etujen mukaista.

Eurooppaa vaivaava massamaahanmuutto, liberalismi ja Yhdysvaltojen tuhoisa unilateralismi eivät ole Bannonin Liikkeelle ongelma. Bannon ei ole siis paljoa parempi kuin George Soros: molemmat ovat loppupelissä sekä Euroopan että Euraasian vihollisia.