Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo puhui keskiviikkona 10. lokakuuta Washingtonissa, Jewish Institute for National Security of America-ajatushautomon illallistilaisuudessa.

Pompeo möläytti, että ”koko Lähi-idän tulisi näyttää Israelilta” ja kehui, kuinka Yhdysvaltojen ja Israelin suhteet ovat ”vahvemmat kuin koskaan”. Palkintoseremoniassa Pompeo kutsui Israelia ”demokraattiseksi” ja lisäsi, että Israel ”haluaa rauhaa”, sekä omaa ”vapaan lehdistön ja kukoistavan talouden”.

Tämän jälkeen Pompeo vertasi Israelia sen ykkösviholliseen, Iraniin, viitaten jälkimmäisen ”korruptoituneisiin johtajiin”, jotka ”hyökkäävät oman kansansa ihmisoikeuksia vastaan” ja ”rahoittavat terrorismia joka puolella Lähi-itää”.

Tämäkään ei riittänyt, vaan Pompeo pyyteli myös anteeksi sitä, että Yhdysvaltojen hallinto entisen presidentti Barack Obaman aikana oli osoittanut ”enemmän kunnioitusta Iranin johtajille kuin Israelin valtiolle”. Pompeon mukaan nyt presidentti Trumpin johdolla, Yhdysvallat seisoo siellä, missä sen pitääkin olla, eli sataprosenttisesti ”Israelin puolella”.

Pompeo mainitsi puheessaan myös palestiinalaiset, joiden hän ”toivoi” saavan oman ”tilansa”. Yhdysvallat on kuitenkin Trumpin aikana katkaissut kaiken taloudellisen avun palestiinalaishallinnolle, joka sen mielestä ”tukee terrorismia”. Washington on myös vähentänyt rahoitusta YK:n alaisille avustusjärjestöille, joiden tehtävänä on auttaa palestiinalaisia, jotka joutuvat muuttamaan pois kodeistaan Israelin alati kasvavien, laittomien siirtokuntien alta. 

Koko puhe olisi voinut olla parodiaa tai makaaberia huumoria, mutta Pompeo puhui tietenkin täysin tosissaan ja sionistiyleisö oli mielissään. Ihmettelen edelleen sitä, miksi monet amerikanjuutalaiset neokonservatiivit jatkavat Trumpin arvostelua, vaikka mies tekee kaikkensa miellyttääkseen heitä ja taatakseen Lähi-idän roistovaltiolle vapauden varastaa maata ja surmata palestiinalaisia päivittäin. Joillekin ei mikään tunnu riittävän.