George Galloway on pannut merkille, ettei vasta viikko sitten BBC:n studioilla Lontoossa vierailleen sauditoimittaja Jamal Khashoggin katoamista ole huomioitu brittilehtien etusivuilla.

Syynä tähän ovat tietenkin Britannian läheiset suhteet Saudi-Arabiaan ja nykyisin valtaa pitävään kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin, josta koko länsimedia on yrittänyt valheellisesti luoda kuvaa uudistusmielisenä ”hyvänä tyyppinä”.

Galloway sanoo hyvin: ”Jos Washington Post-lehden toimittajan kerrottaisiin tulleen murhatuksi ja paloitelluksi Moskovassa, YK:n turvallisuusneuvosto olisi jo hätäistunnossa. Jos hänet olisi kannettu ulos laatikoissa Iranin suurlähetystöstä, Yhdysvallat liittolaisineen olisi jo hyökännyt Iraniin”. Näin ei kuitenkaan tapahdu, koska kyseessä on läntiselle arvoyhteisölle tärkeä Lähi-idän liittolainen.

Saudin kuningasperheellä on Gallowayn mukaan pitkä ja synkkä historia mitä tulee sieppauksiin, katoamisiin ja murhiin. Edes oman suvun jäsenet eivät ole turvassa, jos he joutuvat epäsuosioon tai asettuvat poikkiteloin. Tästä on monia esimerkkejä, eikä tänä päivänä tiedetä, ovatko he enää elossa.

Sultan bin Turki sai vuonna 2003 saudiagentit peräänsä. Hänet huumattiin ja siepattiin laittomasti Genevessä ja kuljetettiin takaisin kotimaahan vastoin tahtoaan. Myöhemmin hänen onnistui paeta Saudi-Arabiasta. Hän on sittemmin nostanut syytteen kidnappauksesta sveitsiläisessä tuomioistuimessa, mutta asia ei ole edennyt.

Prinssi Turki bin Bandar on toinen, jonka epäillään tulleen siepatuksi ja luovutetuksi takaisin kuningaskuntaan. Bin Bandar muutti Pariisiin, jossa hän alkoi avoimesti kritisoida saudihallintoa vuonna 2012. Hän on sittemmin kadonnut, mutta marokkolainen sanomalehti on uutisoinut, että prinssi vangittiin hänen vieraillessaan Marokossa liikeasioissa ja lähetettiin takaisin Riadiin.

Prinssi Saud bin Saif al-Nasr oli asunut Italiassa ja twiittaillut saudihallinnon vastaisesti. Syksyllä 2015 prinssin twitter-tili vaikeni. Kerrotaan, että Saud oli houkuteltu matkustamaan yksityiskoneella Milanosta Roomaan. Rooman sijasta kone olisikin päätynyt Riadiin. Saudin nykyistä olinpaikkaa ei tiedetä.

Kuningassuvun hierarkian alemmilla asteilla olevat nykyhallinnon vastustajat ovat päätyneet herkästi pyövelin eteen: heitä on mestattu, ristiinnaulittu ja kidutettu ennätysmäärät viime vuosina. Monet odottavat vielä kohtaloaan vankisellissä. Viime vuonna kruununprinssin ”puhdistuksissa” useita prinssejä, johtavia poliitikkoja, virkamiehiä, sekä maan rikkaimpiin kuuluvia henkilöitä pidätettiin ja heidän tilinsä ja varansa jäädytettiin.

Viime vuoden marraskuussa kohua herätti myös Libanonin pääministeri Saad Haririn matka Saudi-Arabiaan. Epäilyjen mukaan häntä pidettiin Riadissa vastoin tahtoaan. Hariri esitti Riadissa julkisesti eronpyyntönsä, jonka hän myöhemmin perui. Riadista Hariri päätyi Ranskaan Macronin luokse. Beirutiin hän palasi vasta lähes kolme viikkoa Saudi-Arabiaan matkustamisensa jälkeen. Hariri on kieltäytynyt kertomasta omituisista tapahtumista mitään, mutta hän ei toimi enää Libanonin pääministerinä.

Gallowayn mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin poliittinen uhkapeli ei ole tuottanut tuloksia. Saudi-Arabian sota Jemenissä on humanitaarinen katastrofi. Jo 80 prosenttia jemeniläisistä on ruoka-avun tarpeessa ja nälänhätä on todellisuutta. Tuhannet ovat kuolleet pommituksiin ja koleraan, mutta Saudi-Arabia ei ole sen lähempänä aloittamansa sodan voittamista. Kostautuuko myös saudien asettuminen Syyrian Assadia vastaan? Entä mitä tekee Turkin presidentti Erdoğan?

Saudien kuningasperheen sisäiset riidat ja valtataistelut ovat luultavasti syynä myös sauditoimittajan katoamiseen. Jamal Khashoggi ei ole mikään ulkopuolinen, vaan hän on toiminut ennen maanpakoaan ja toimittajan uraansa Saudi-Arabian hallituksen neuvonantajana. Yhdysvallat, YK ja EU ovat vaatineet Saudi-Arabialta selvitystä asiassa, mutta luultavasti lännen eliitti toivoo katoamisjupakan painuvan pian unohduksiin.