Maailmalla leviää synkkiä raportteja sauditoimittaja Jamal Khashoggista; myös Suomessa aiheesta on uutisoitu. Toimittaja Khashoggi meni viime viikolla Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa hakemaan asiakirjoja avioliittoa varten ja katosi.

Saudi-Arabian mukaan toimittaja poistui konsulaatista elävänä, mutta esimerkiksi turkkilaisviranomaiset epäilevät, että toimittajan olisi surmannut Saudi-Arabiasta varta vasten Istanbuliin lähetetty ryhmä, joka oli konsulaatissa samaan aikaan Khashoggin kanssa. Ryhmä palasi myöhemmin samana päivänä kotimaahansa. Turkkilaisviranomaiset epäilevät, että Khashoggi murhattiin konsulaatin tiloissa, hänen ruumiinsa paloiteltiin, kuljetettiin laatikoissa ulos ja lennätettiin pois Turkista.

Khashoggi kirjoitti amerikkalaiseen Washington Post-lehteen. Hän oli arvostellut Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmania, jota on aiemmin länsimediassa hehkutettu ”uudistajana”. Makaaberi tapaus korostaa Saudi-hallinnon despotiaa, mutta se myös murentaa median rakentaman illuusion öljyvaltakunnan nuoresta, sivistyneestä ja uudistusmielisestä hallitsijasta. Libanonilaissyntyisen filosofi Nassim Nicholas Talebin käyttämä ilmaisu ”Saudi Barbaria” kuvannee yhä hyvin tämän monarkian todellista luonnetta.

Turkin viranomaiset ovat kertoneet aloittaneensa tutkinnan Khashoggin katoamisesta Istanbulissa. Viranomaiset tutkivat mm. moottoritiekameroita löytääkseen mustan, diplomaattikilvin varustetun pakettiauton, joka lähti konsulaatista muutama tunti sen jälkeen, kun Khashoggi oli astunut sisään konsulaattiin. Turkin presidentti Erdoğan on myös vaatinut Saudi-Arabian viranomaisia todistamaan väitteensä, jonka mukaan kateissa oleva Khashoggi olisi poistunut konsulaatista. Yhdysvalloissa Washington Post-lehti on vaatinut Yhdysvaltojen hallitusta selvittämään Khashoggin katoamista.

Tapaus on varmasti kiusallinen Yhdysvalloille, Britannialle ja Ranskalle, joilla on hyvin läheiset suhteet Saudi-Arabiaan. Vaikka länsimedia demonisoi estoitta ja väärin perustein Iranin islamilaista tasavaltaa, on sen kritiikki Saudi-Arabiaa ja sen hallintoa kohtaan ollut aina hyvin maltillista. Myös presidentti Trump, jonka ensimmäinen ulkomaanmatka presidenttinä kohdistui Saudi-Arabiaan viime vuonna, on nyt ilmaissut huolensa asioiden saamasta käänteestä. Trumpin perhe, erityisesti presidentin vävy Jared Kushner, on luonut läheiset suhteet Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin.

Toimittaja Finian Cunninghamin mielestä kruununprinssi epäilemättä ajattelee, että hän omaa koskemattomuuden tehdä mitä tahansa, koska Saudi-Arabia on niin tärkeä länsimaiden johtajille. Nyt kruununprinssistä positiivista kuvaa luoneet länsimaiset tiedotusvälineet ovat shokissa, koska yksi heidän omista toimittajistaan näyttäisi tulleen julmasti murhatuksi vieläpä saudien oletettuna ”uudistusaikana”. Islamistisen terrorismin suurimmalta tukijalta (Yhdysvaltojen ja lännen jälkeen) on turha odottaa hienostuneempaa käytöstä.

Länsi on nyt saanut vertahyytävän muistutuksen siitä, millaisia kumppaneita sillä on, kirjoittaa Finian Cunningham. Lännen tiedotusvälineet ovat valehdelleet Saudi-Arabian puolesta vuosikausien ajan: siksi ne ovat osasyyllisiä saudien tekemiin rikoksiin. Lännen valtamedia on ummistanut silmänsä esimerkiksi kansanmurhalta Jemenissä ja rohkaissut despoottista kuningaskuntaa toimimaan miten haluaa. Miksi siis saudihallintoa kritisoineen toimittajan henki ei olisi barbaareille yhtä halpa kuin räjäytetty bussillinen jemeniläisiä koululapsia?