New Yorkissa pidetty YK:n yleiskokous muuttuikin tiistaina EU:n solidaarisuuden osoitukseksi Iranille, Venäjälle ja Kiinalle.

Donald Trumpin pahat puheet Iranista käänsivät amerikkalaisen unilateralismin päälaelleen. Tällaista vastarintaa ei olekaan ennen nähty. EUObserver-lehti käsitteli tätä lähes vallankumouksellista tapahtumaa.

Euroopan unioni ei alistu Yhdysvaltojen määräilylle ja yksipuolisille päätöksille, sanoi Ranskan Macron. Myös Belgian pääministeri Charles Michel totesi, ettei Yhdysvallat voi sanella, kenen kanssa eurooppalaiset voivat ja eivät voi käydä kauppaa.

Euroopan kääntyminen Iranin puolelle jätti Trumpin ulkoministeri Mike Pompeon ”syvästi pettyneeksi”. ”Tämä on yksi kaikkein haitallisimmista toimenpiteistä, joka voi tapahtua alueelliselle ja maailmanlaajuiselle rauhalle ja turvallisuudelle”, Pompeo marisi lehdistötilaisuudessa.

Yhdysvallat on jäämässä yksin. EU, yhdessä Venäjän ja Kiinan kanssa, torppasi Yhdysvaltojen kiellon käydä kauppaa Iranin kanssa. EU:n ulkopolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini ilmoitti EU:n luovan järjestelyn (Special Purpose Vehicle, SPV), joka mahdollistaa EU-maille ja muillekin halukkaille kaupankäynnin Iranin kanssa. Järjestelyllä kierretään Yhdysvaltojen määräämiä Iran-pakotteita.

EU:ssa on jo astunut voimaan vastaboikottiasetus. Se kieltää eurooppalaisyhtiöitä noudattamasta Yhdysvaltojen lainsäädäntöä ja määräyksiä. Ongelmana on vielä se, että valtaosa maailmankaupasta käydään dollareissa. Tämän ongelman ylittämiseksi EU:ssa haetaan nyt teknistä ratkaisua uudeksi yhteiseksi maksujärjestelmäksi. EU, Venäjä ja Kiina käyvät nyt yhdessä Yhdysvaltoja vastaan.

Näyttää siltä, että Trumpin hallinto on onnistunut tuhoamaan Yhdysvaltojen ja Euroopan välisen ”transatlanttisen suhteen”. Ei ihme, että Trumpin puheen itsekehuosuus sai yleisön hörähtelemään naurusta. Iranin presidentti Hassan Rouhani oli tyytyväinen EU:n, Venäjän ja Kiinan osoittamaan tukeen.

Omassa puheenvuorossaan YK:ssa Rouhani kuittaili Trumpille: ”Monenvälisyyden torjuminen ei ole merkki voimasta. Se on oire älyllisestä heikkoudesta. Se paljastaa kyvyttömyyden ymmärtää monimutkaista ja yhteenliitettyä maailmaa.”