David René de Rothschild

David de Rothschild, Ranskassa asuva, kuuluisan pankkiirisuvun nykyinen patriarkka, vahvistaa Financial Times-lehden haastattelussa sitä stereotyyppistä kuvaa, mikä tästä kuuluisasta suvusta ja sen suhteesta suurpääomaan, globaaliin pankkibisnekseen ja politiikkaan on usein kriitikoiden taholta annettu.

Rothschildin dynastia sai alkunsa Saksassa 1800-luvulla Frankfurtin juutalaisessa ghetossa. David de Rothschildille suvulta perittynä pakkomielteenä on ollut kaikkina aikoina \”säilyttää perheomistus\”; tämän vuoksi hän on välttänyt ulkopuolisen pääoman käyttöä, mikä olisi vähentänyt perheen päätäntävaltaa ja omistusoikeutta.

Nyt suvun vanhempi päämies on kuitenkin siirtänyt vastuun eteenpäin ja jättänyt päivittäisen liiketoiminnan ja pankin hoitamisen 37-vuotiaalle pojalleen, Alexandrelle. David de Rotshchild toimii yhä monissa luottamustoimissa, mm. juutalaisten kansainvälisen kattojärjestön, Maailman juutalaiskongressin, hallintoneuvoston puheenjohtajana. Järjestön mielestä Euroopan tulee pitää rajansa avoinna maahanmuutolle.

Haastattelussa Rothschild kertoo, ettei pidä lainkaan Englannin Brexit-päätöksestä. Häntä huolettaa myös nationalismin nousu Euroopassa, Angela Merkelin poliittisen aseman heikentyminen, sekä maahanmuuttajien kokemat \”tragediat\”. Hän on kiinnittänyt huomiota myös Yhdysvaltojen arvaamattomaan presidenttiin, sekä islamistisen ekstremismin anti-semitismiin.

Rothschild vastustaa Euroopan unionin hajottamista. Tämä olisi hänen mielestään \”historian vastainen teko\”, koska suunta on valtioiden yhdentymistä sekä yhä lisääntyvää globalisaatiota kohti. Hänen mielestään Englannissa tehtiin perustavanlaatuinen virhe, kun kysyttiin kansan mielipidettä: tavallisilla kansalaisilla ei pitäisi olla oikeutta päättää maansa EU-jäsenyydestä.

Kapitalistina Rothschild on yksityistämisen puolestapuhuja. Lähihistoriasta hän muistelee nyrpeänä, kuinka vuonna 1982 François Mitterrandin sosialistihallitus kansallisti Ranskan pankkitoiminnan ja samalla myös Rothschildien pankin. Juutalaissuvulle Mitterrandin päätös vertautui Hitlerin Saksaan. Muutamien vuosien lobbaus ja poliitikkojen painostus tuotti kuitenkin tulosta, ja vuonna 1986 silloinen pääministeri Jacques Chirac yksityisti pankin luovuttaen sen takaisin Rothschildeille.

Rothschildit ovat aina pyrkineet pitämään yllä suhteita presidentteihin ja poliitikoihin. Massiivinen mainoskampanja ja mediahypetys tuottikin Rothschildille mieluisan tuloksen ja Emmanuel Macron, joka aiemmin työskenteli Rothschildin sijoituspankkiirina, on nyt Ranskan presidentti. Kun häntä kutsuttiin \”talouspiirien ehdokkaaksi\”, Rothschildin mielestä tämä johtui vain siitä, että \”juutalaisista on aina haluttu tehdä syntipukkeja\”. Macronin suosio on kuitenkin nopeasti hiipunut Ranskassa.

Marine Le Pen ja Jean-Luc Mélenchon eivät varmaankaan ole Rothschildille mieluisia poliitikkoja; sekä Brysselissä että finanssialalla pelätään hieman myös tulevia europarlamenttivaaleja. \”Pinnan alla Ranskan poliittinen elämä pysyy epävakaana\”, Rotschild sanoo. \”Emme voi olla hieman hermostuneita siitä, että jonain päivänä äärioikeisto tai äärivasemmisto saattaa nousta valtaan\”, hän lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s