Viikonlopun mediahuomio kohdistui Suomessa keskusrikospoliisin suorittamaan laajaan kotietsintäoperaatioon Turun saaristossa, Paraisten Ybbernäsissä, sijaitsevan Airiston Helmi-yrityksen kiinteistöihin.

Kansalaisille on kerrottu talousrikostutkinnasta ja yrityksen venäläistaustasta. Koska operaatiossa oli mukana sata poliisia, helikopteri, lentokone ja useita veneitä, mieleeni tuli ensin asiasta kuultuani, että kyseessä on jokin itämafian rikollisuuteen liittyvä tutkinta. Tapaukseen liittyen otettiin kiinni kolme henkilöä, jotka pidätettiin, mutta yksi on jo lehtitietojen mukaan päästetty vapaaksi.

Sosiaalinen media kuhisi pian toisenlaisiakin teorioita. Pelkkään talousrikosoperaatioon tuskin tarvittaisiin moista poliisivoimaa. Joka tapauksessa virallinen selitys on toistaiseksi se, että KRP on viikonlopun aikana tehnyt lukuisia kotietsintöjä Turun saaristossa tonteilla, jotka ovat Airiston Helmen omistuksessa. Tutkintanimikkeenä on törkeä rahanpesu, lisäksi yritystä epäillään törkeästä kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta.

Airiston Helmi-yhtiö omistaa Helsingin Sanomien mukaan \”lukuisia kiinteistöjä ja kokonaisia saaria Turun saaristoalueelta\”. Osakeyhtiön epäillään pesseen rahaa miljoonien eurojen arvosta. Helsingin Sanomien mukaan yhtiön taustalla on venäläinen liikemies, joka on myös Maltan kansalainen ja asuu Unkarissa. Onko kyseessä mafiamies vai kosmopoliitti-oligarkki? Airiston Helmi Oy on eri aikoina ollut  mm. Hongkongiin, Puolaan ja Italiaan rekisteröityjen yritysten omistuksessa.

Airiston Helmi on kuulemma ollut Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla jo vuosia. Iltapäivälehdissä puolestaan kerrotaan, että venäläisten oudot kiinteistökaupat huolestuttavat suomalaisia. Taustalla ajatellaan olevan Venäjän halu kaapata itselleen Suomesta \”strategisesti tärkeitä maa-alueita\”. Keskustan entisen kansanedustajan mielestä Turun aluetta on jopa muokattu \”sotasatamaksi\”, jossa voitaisiin huoltaa \”Venäjän Itämerellä operoivia sukellusveneitä\”! Jos Venäjän täytyisi jostain syystä hyökätä Suomeen, se tuskin tarvitsisi sitä varten kiinteistöomistuksia.

Olipa asialla sitten Putinin iso paha Venäjä, oligarkit, talousrikolliset, tai muut tahot, kommandopipo-operaatio takasi sen, että eduskuntavaalien keskeiseksi teemaksi nousee turvallisuuspolitiikka. Naton täysjäsenyyden lobbaaminen helpottuu huomattavasti, kun kansalaisia on taas saatu peloteltua uhkakuvilla. Tätä taustaa vasten ei olisi ihme, vaikka Turun saaristossa olisi ollut kyse Naton kanssa tiivistä yhteistyötä tekevän hybridiuhkakeskuksen operaatiosta.

Mitä taas tulee maakauppoihin, maanomistus vapautui Suomen EU-jäsenyyden myötä. Kokoomus ja Keskusta ovat myös osoittaneet erityistä valmiutta yksityistää kansallisesti tärkeitä laitoksia, ja antaa ulkomaisille yhtiöille lupa kaivostoimintaan Suomessa, luonnosta tai oman maan taloudesta piittaamatta. Osto-oikeutta venäläisille ja muille tahoille ei haluta rajoittaa, koska tämä vaikuttaisi myös muihin ostajiin; silloin eivät amerikkalaisetkaan pääsisi osille, Vallilan konepajan ostaneen Bruce Oreckin tavoin.

Valitettavasti Suomessa kaikki tuntuu olevan kaupan. Mitään suurempaa vastustusta ei herättänyt myöskään se, kun presidentinlinnan ja valtioneuvoston rakennusten vierestä myytiin kolmisen vuotta sitten kulttuurihistoriallisesti arvokas kiinteistö äärijuutalaiselle Chabad Lubavitch-lahkolle, jolla on yhteyksiä niin Israelin tiedustelupalvelu Mossadiin, kuin myös Trumpin ja Putinin lähipiiriin. Supo ei tainnut tehdä turvallisuusselvitystä tässä asiassa?

Populistien esittämä lainmuutos maanoston suhteen tuskin tulee toteutumaan, mikäli se on oligarkkien kanssa veljeilevistä kokoomus-ruotsalaisista kiinni. Huippupoliitikkojen, liikemiesten ja talouseliitin verkostot ovat monimutkaisia ja kansainvälisiä, eikä siellä tunneta lojaalisuutta muuta kuin rahaa kohtaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s