Leonid Brežnev

Uutisia taas Syyriasta. Venäjän puolustusministeriön mukaan Syyrian ilmapuolustus ampui tiistain vastaisena yönä alas venäläisen tiedustelukone Iljušinin Välimeren yllä. Koneen alas ampuminen vaati viidentoista venäläisen sotilashenkilön hengen.

Venäjän mukaan Israel on pääsyyllinen tapahtuneeseen. Israelin F-16-hävittäjät olivat tekemässä ilmaiskua Syyriaan samaan aikaan, kun venäläinen Iljušin Il-20 -kone oli laskeutumassa Syyrian Latakiaan. Kun Syyrian ilmatorjunta ampui israelilaishävittäjiä, ne suojautuivat suuren venäläiskoneen taakse; tuolloin ohjukset osuivat väärään maaliin. Venäjä harkitsee nyt vastatoimia.

Aiheeseen liittyen voimme tarkastella hieman lähihistoriaa. Paljon mikään ei ole muuttunut, kun kyseessä on Israelin toiminta Lähi-idässä. Palatkaamme vuoteen 1967, jolloin Neuvostoliiton pitkäaikaisin pääsihteeri Leonid Brežnev piti puheen kommunistisen puolueen keskuskomitean silmäätekeville liittyen Arabien-Israelin konfliktiin sekä kuuden päivän sotaan. En käännä tähän koko puhetta, mutta se on luettavissa esimerkiksi englanniksi Wilson Centerin digitaalisesta arkistosta. Jo tuolloin, Neuvostoliiton johtaja Brežnev mainitsee Syyrian, ja puheen sisältö tuntuu ajankohtaiselta tänäkin päivänä:

\”Israel kuitenkin jatkoi sotaa, ja Syyriasta tuli sen sotilasvoimien pääkohde. Nämä sotilaalliset operaatiot toivat julki erityisen paljastavalla tavalla Israelin hallituksen petollisuuden sekä Israelin todelliset kasvot hyökkäävänä osapuolena. Meille kävi selväksi, että Israelin ja sitä tukevien imperialististen piirien tarkoituksena oli kaikkien arabimaailman vallankumouksellisten hallitusten tuhoaminen…\”

Vuonna 1971 Ranskan vierailullaan Leonid Brežnev sanoi puheessaan, että \”israelilaiset aggressiot myrkyttävät koko ilmapiirin Lähi-idässä\”. Bre
žnevin mukaan Neuvostoliitto haluaisi, että alueella vallitsisi rauha, mutta \”valitettavasti tämä ei ole mahdollista Israelin aggressiivisuuden vuoksi\”. Kuvitelkaa reaktiot, jos joku nykyjohtaja puhuisi näin suoraan siitä, mitä Lähi-idässä on meneillään ja mistä se suurelta osin johtuu. Valitettavasti muuten aika suorapuheiselta Vladimir Putinilta ei kuule tällaista tekstiä. Mutta teot olisivat vielä tärkeämpiä kuin puheet.

Moskovan ei olisi kannattanut luulla, että Israel ei kostaisi sille jossain vaiheessa sen puuttumista Israelin ja länsiliittouman vallanvaihtoyrityksiin Syyriassa. Israel toimii Yhdysvaltojen tuella pitääkseen Syyrian epävakaana niiden molempien intressien mukaisesti. Jännitteiden taustalla ovat myös alueen luonnonvarat, mutta ei mennä nyt siihen. Merkityksellistä on, että juuri kun Venäjä ja Turkki aikoivat yhdessä purkaa Idlibin tilanteen, Israel ja länsi lisäsivät taas jännitteitä. Syyrian sodan ei anneta päättyä.

Venäjä ja Israel ovat olleet näennäisesti vastakkain Syyriassa; Israelille on kuitenkin annettu vapaat kädet hyökätä Syyriaan, niin kauan kuin Venäjän omia etuja ei ole liiaksi vaarannettu. Tämän epäpyhän allianssin soisi nyt päättyvän. Israel ärsyttää tarkoituksella Venäjää testatakseen sen reaktiota. Miten Venäjä suhtautuu Israelin viimeisimpään provokaatioon? Nyt olisi aika vastatoimille, mutta panokset ovat toki kovat. Pahoin pelkään, että asia yritetään sopia jotenkin kasvoja menettämättä, eikä mitään radikaaleja vastatoimia Israelia ja länttä vastaan toteuteta. Olisin mielelläni väärässä.

[Myöhemmin tehty lisäys: Kuten arvelinkin, asia sovittiin näköjään niin, että kyseessä olikin vain \”traaginen onnettomuus\”, jopa Putinin mielestä. Venäjä tarvitsisi johtajia, jotka eivät olisi Israelin ylimpiä ystäviä. Nähtävästi Iran joutuu yksin kantamaan soihtua pimenevässä sionistisessa maailmassa.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s