Lähteekö Trump neokonservatiivien käskystä sotimaan? Hyökkääkö hän Syyriaan ja vieläpä Venäjän ja Syyrian armeijan joukkoja vastaan, kysyy Patrick Buchanan blogissaan. Buchananin mukaan tällaista skenaariota ovat Trumpin neuvonantajat viime aikoina väläytelleet.

Viime viikolla Trump varoitteli twiitissään, että jos Assad pyrkii valloittamaan terroristien viimeisen tukikohdan Idlibin maakunnassa, seuraukset ovat vakavat ja koko maailma, ja tietenkin myös Yhdysvallat, tulee olemaan ”hyvin, hyvin vihainen”.

Wall Street Journal puolestaan tiesi kertoa, että Assad on tekemässä jälleen (ollessaan juuri voittamassa koko sodan) laittoman kaasuiskun, johon Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten täytyy väkevästi reagoida. Idlibissä motissa olevat ”hyvät al-Qaidan jihadistit” täytyy pelastaa tältä Syyrian ihmishirviöltä! Myös muut lehdet ja televisiokanavat ovat toistelleet samaa psyykaten globaalia yleisöään sille, mitä tuleman pitää.

Trumpia muulloin mollaava lehdistö kirjoittaa ikään kuin yllyttäen häntä iskemään Assadia, ja samalla Venäjää ja Irania vastaan. Washington Post kiirehti kertomaan, että Trump on muuttamassa ulkopolitiikkaansa (eli palaamassa taas Yhdysvaltojen tutulle, interventionistiselle linjalle). Yhdysvallat ei ole kuulemma lähdössä Syyriasta minnekään. Amerikkalaissotilaat pysyvät Syyriassa ainakin vuoden loppuun, elleivät kauemminkin.

Syyrian ”sisällissota”, kuten sitä lännen media vääristellen kuvaa, on epäilemättä Jemenin ohella vuosikymmenen pahin humanitaarinen katastrofi. Mitä nopeammin se päättyy, sen parempi. Mutta kuten Buchanan muistuttaa, Assad, Venäjä ja Iran eivät aloittaneet tätä sotaa. Yhdysvaltain alkuperäinen tarkoitus Syyriassa oli mukamas murskata ISIS ja palata kotiin. Tämä oli tietysti vain tekosyy; Assadin syrjäyttämistä ja Syyrian valtaamista  oli suunniteltu jo vuosia aiemmin. Syyrian valtaamista on tosin suunniteltu jo 50-luvun loppupuolelta lähtien sen länsivastaisuuden vuoksi.

Trump on iskenyt Syyriaan jo kahdesti vedoten myrkkykaasun käyttämiseen. Yhdysvaltain viranomaiset ovat jo ilmoittaneet lehdistölle, että Assad on jälleen hyväksynyt kloorin käytön Idlibin kapinallisia vastaan. Moskova on kuitenkin varoittanut, että kyseessä on Idlibin siviileihin kohdistuva false flag-operaatio, jolla saadaan perusteltua Yhdysvaltojen väliintuloa.

Monet Venäjä-vastaiset tahot Yhdysvalloissa suhtautuvat Buchananin mukaan kuulemma innolla mahdolliseen aseelliseen yhteenottoon Putinin joukkojen kanssa; myös Yhdysvaltojen potentiaalinen sota Irania vastaan kiihdyttää sotahullujen neokonnien mieliä. Tällainen olisi täysin päinvastaista, mitä Trump vaalikampanjassaan sotimiseen kyllästyneille äänestäjilleen lupasi.

Jos Yhdysvallat iskee Syyriaan lähiaikoina, se on vain merkki siitä, että sotateollinen kompleksi ja taustalla vaikuttava pysyvä valtiokoneisto ovat yhä määräävässä asemassa, ja Yhdysvaltojen ulkopoliittinen linja jatkaa neokonservatiivien ja interventionistien verisellä tiellä. Tämä ei olisi mikään yllätys.