Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Sejed Ali Khamenei sanoi myöhään perjantaina Iranin ja Venäjän voivan työskennellä yhdessä ”Yhdysvaltojen hillitsemiseksi”.

Tapahtumat Syyriassa osoittavat, että Yhdysvaltojen luoma uhka on torjuttavissa. ”Amerikkalaiset on nyt voitettu Syyriassa, eivätkä he ole saavuttaneet tavoitteitaan”, Khamenei sanoi.

Ajatollah Khamenei lisäsi, että Washingtonin Iranille, Venäjälle ja Turkille asettamat talouspakotteet tuovat näitä kolmea maata lähemmäksi toisiaan ja auttavat itse asiassa vahvistamaan kahden- ja monenvälisiä suhteita.

Putin vieraili Teheranissa perjantaina kolmenvälisessä huippukokouksessa presidentti Hassan Rouhanin ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa, jolloin keskusteltiin Syyrian Idlibin maakunnasta, joka on viimeinen Assadin hallitusta vastaan taistelevien, lännen tukemien jihadistiterroristien tukikohta Syyriassa. Iran ja Venäjä eivät onneksi piittaa Trumpin ja Yhdysvaltojen varoituksista.

Putin totesi myös, että amerikkalaiset tekevät ”suuren strategisen virheen” rajoittamalla rahoitustoimia lyhytaikaisen poliittisen voiton saavuttamiseksi, koska tämä lopulta heikentää luottamusta dollariin. Hän kommentoi myös aiemmin presidentti Rouhanin kanssa käymiään keskusteluja. Venäjän ja Iranin on tarkoitus tehostaa kahdenvälistä yhteistyötä eri aloilla. ”Energia-alalla keskustelimme uuden ydinvoimalaitoksen ja pienempien voimalaitosten rakentamisesta, rautateiden sähköistämisestä ja Iranin öljyviennin lisäämisestä.”

Ajatollah Khamenei tapasi perjantaina myös Turkin presidentin ja kehotti laajentamaan suhteita kaikilla aloilla ja luomaan yhtenäisyyttä muslimimaiden välillä. ”Ykseys ja yhteistyö muslimikansojen kanssa helpottaisi alueen ongelmien ratkaisemista. Yhdysvaltojen johtama liittouma on huolissaan tästä yhteistyöstä”, Khamenei sanoi. Turkin presidentti Erdoğan toivoi, että Lähi-idän ongelmat ratkaistaisiin ​​alueellisten valtioiden, erityisesti Iranin ja Turkin, tiiviimmän yhteistyön avulla.