Sergei Lavrov Turkissa

Dollarin aika globaalina valuuttana on kohta ohi, väittää Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Venäjän ulkoministeri Lavrov sanoi tiistaina lehdistötilaisuudessa Ankarassa, Turkissa, olevansa vakuuttunut siitä, että Yhdysvaltojen dollarin rooli globaalina kauppavaluuttana on heikkenemässä.

Hän kertoi Venäjän siirtyvän käyttämään dollarin asemasta kansallisia valuuttoja kahdenvälisissä kauppasuhteissa Turkin ja myös muiden maiden kanssa. \”Kansallisten valuuttojen käyttö kaupankäynnissä on jo useamman vuoden ajan ollut Venäjän ja Turkin presidenttien tavoitteena\”, Lavrov sanoi.

Kreml tukee Turkin luopumista dollarista. Samoin Iranin ja Kiinan välisissä suhteissa on jo otettu käyttöön paikalliset valuutat maksuvälineinä. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on viime kuukausien aikana joutunut sanktioiden asettamisvimmaan, joka kohdistuu Iraniin, Turkkiin ja Venäjään. Trump on äskettäin käskenyt tuplata tuontitullit turkkilaiselle alumiinille ja teräkselle. Trump aikoo myös estää aseiden myynnin Turkille. Hän totesi twiitissään, että \”suhteemme Turkkiin eivät ole hyvät juuri nyt\”.

Liiran lasku on Turkin presidentin mukaan osa ulkovaltojen sodankäyntiä Turkkia vastaan. Erdogan on kehottanut turkkilaisia osoittamaan solidaarisuuttaan ja vaihtamaan kultaa ja ulkomaista valuuttaa Turkin liiroiksi, jotta valuutan arvon lasku saataisi pysähtymään.

Erdoğanin mukaan käynnissä on \”itsenäisyyssota\” Yhdysvaltoja vastaan. Hän onkin varoittanut, että Turkki \”etsii uusia ystäviä\” sen jälkeen, kun Yhdysvallat järkytti Ankaraa sanktioilla. Turkki aikoo puolestaan boikotoida yhdysvaltalaisia tuotteita. \”Jos heillä on iPhone, niin toisella puolella on myös Samsung. Meillä on myös oma Venus Vestel\”, Erdoğan sanoi viitaten turkkilaiseen puhelinmerkkiin.

\”Washingtonin on luovuttava väärästä käsityksestä, että suhteemme voi jatkua epäsymmetrisenä. He tulevat huomaamaan, että Turkilla on vaihtoehtoja\”, Erdoğan sanoi New York Timesille. Vaikka Turkki on Naton jäsenmaana häilyvä kumppani Venäjälle, on senkin tulevaisuus varmempi moninapaisessa maailmassa, kuin Yhdysvaltojen hegemonialle alisteisena.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s