Ajatollah Khamenei

\”Ei tule mitään sotaa, mutta emme myöskään neuvottele Yhdysvaltojen kanssa\”, sanoi Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Khamenei puheessaan tänään maanantaina, 13. elokuuta. \”Viime aikoina Yhdysvaltojen viranomaiset ovat puhuneet meistä räikeästi. Sanktioiden lisäksi he puhuvat sodasta ja neuvotteluista. Tässä yhteydessä haluan sanoa kansalle: sotaa ei tule, emmekä neuvottele [Yhdysvaltojen kanssa].\”

\”Miksi emme neuvottele Yhdysvaltojen kanssa?\”,  Khamenei kysyi retorisesti ja vastasi: \”Tämä on Yhdysvaltojen neuvottelukaava:  Koska Yhdysvaltojen virkamiehet ovat riippuvaisia ​​vallasta ja rahasta, he pitävät neuvotteluja liiketoimintana. Yhdysvallat asettaa neuvotteluille tavoitteet, eikä anna niistä tuumaakaan periksi. He vaativat toista osapuolta antamaan heille välittömiä etuja, ja jos tämä kieltäytyy, Yhdysvaltojen viranomaiset nostavat metelin. Yhdysvallat ei tarjoa mitään välitöntä vastinetta, vaan pyrkii ylipuhumaan toisen osapuolen pelkillä lupauksilla. Viimeisessä vaiheessa, kun neuvottelut ovat ohi, ja Yhdysvallat on saavuttanut etuja, se rikkoo lupauksensa. Tämä on Yhdysvaltojen neuvottelumenetelmä. Olisiko meidän neuvoteltava tällaisen kaksinaamaisen hallituksen kanssa?\”

Khamenei mainitsi myös Yhdysvaltojen hylkäämään ydinsopimuksen esimerkkinä. \”JCPOA [Joint Comprehensive Plan of Action] oli ilmeinen esimerkki siitä, millaisia neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa olisivat. Voimme käydä riskialttiisiin neuvotteluihin Yhdysvaltojen kanssa vasta silloin, kun olemme saavuttaneet haluamamme kaltaisen valtatason taloudessa, politiikassa ja kulttuurissa, jotta Yhdysvaltojen kohdistamilla paineilla ja uhkailuilla ei ole meihin vaikutusta. Vaikka suostuisimme neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa – mikä kuulostaa tällä hetkellä miltei mahdottomalta – emme koskaan neuvottelisi sen nykyisen hallinnon kanssa.\”

Iranin hengellinen johtaja on tottunut Yhdysvaltojen neuvotteluesityksiin. \”Toisin kuin jotkut olettavat, Yhdysvaltojen neuvottelutarjoukset eivät ole mitään uutta, ja niitä on esitetty toistuvasti neljänkymmenen vuoden ajan Iranin antaessa kieltävän vastauksen. Jopa Reagan, joka oli viimeaikaisia presidenttejä voimakkaampi, lähetti salaa McFarlanen Teheraniin neuvottelemaan, mutta hänen oli palattava kotiin 24 tunnin kuluttua tuloksetta. Sota ei toteudu, kuten ei aiemminkaan, emmekä me koskaan aloita sotaa\”, Khamenei sanoi. \”Myöskään Yhdysvallat ei aio käynnistää sotaa, koska he tietävät, että se olisi heille vahingoksi. Tämä johtuu siitä, että islamilainen tasavalta ja Iranin kansakunta ovat osoittaneet, että kaikki hyökkääjät kokevat suuremman vastaiskun.\”

Lopuksi Khamenei esittää kuin vertauksen, mutta tämä liittyy selvästi Trumpin ulkoministeri Mike Pompeoon. \”Typerä mies kertoo Iranin kansalle, että \’sinun hallituksesi kuluttaa rahojasi Syyriassa\’. Näin hän sanoo samalla kun hänen esimiehensä, Yhdysvaltain presidentti, on itse myöntänyt, että hän on kuluttanut Lähi-idässä seitsemän biljoonaa dollaria saamatta mitään vastineeksi.\”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s