Jacob Rothschild

Arkkiglobalisti, pankkiiri ja liikemies, Jacob Rothschild, joka kuuluu erittäin vaikutusvaltaiseen Rothschildien sukuun, on ilmaissut huolensa maailmanlaajuisen talousjärjestelmän kohtalosta. Miljardööripankkiirin mielestä Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota sekä euroalueen kriisi vaarantavat järjestelmän säilymisen.

\”Vuoden 2001 syyskuun 11. päivän [terroritekojen] ja vuoden 2008 finanssikriisin aikana maailman valtakeskukset toimivat yhdessä ja niillä oli yhteinen lähestymistapa asioihin. Yhteistyö tänään on osoittautunut paljon vaikeammaksi. Tämä vaarantaa koko sodanjälkeisen talous- ja turvallisuusjärjestyksen\”, Rothschild varoitti sijoitusrahastonsa puolivuotiskauden tulosten kommentaarissa.

Taloustieteissä sodanjälkeinen järjestys viittaa yleensä kansainväliseen rahoitusjärjestelmään, joka johti Yhdysvaltojen dollarin nousuun määrääväksi valuutaksi. \”Näissä olosuhteissa politiikkaamme on tehdä uusia sitoumuksia varovaisesti\”, Rothschild lisäsi. Rothschildin investointisäätiö RIT Capital Partnersin tulos on historiallisen alhainen osakemarkkinoilla. Pankkidynastia onkin huolissaan siitä, että vuosikymmenen kestänyt osakemarkkinoiden ralli voi päättyä. Näkymät ovat suhteellisen heikot.

Rothschild viittasi Euroopan \”mahdollisesti tuhoisaan\” velkaantumisasteeseen ja kauppasotaan tärkeimpinä maailmantaloudellisina ongelmina. Hän lisäsi, että \”ongelmat todennäköisesti jatkuvat kehittyvillä markkinoilla, joita kasvattavat korot ja Yhdysvaltojen keskuspankki Fedin politiikka, joka on kuluttanut dollarin globaalin likviditeetin\”. Rothschild tietysti jätti mainitsematta edustamansa talouseliitin sekä uusliberalistisen järjestelmän vaikutuksen asioiden tilaan; likviditeettiriski on dollaririippuvaisessa järjestelmässä rakenteellinen.

Jacob Rothschildin mukaan globaalit haasteet tarvitsisivat koordinoidun kansainvälisen reaktion (\”maailmanhallituksesta\” haaveili jo hänen sukunsa kantaisäkin), mutta tämä on epätodennäköistä \”populististen ja protektionististen johtajien\”, kuten Yhdysvaltojen presidentti Trumpin, aikakaudella. \”Ongelmien ratkaiseminen tulee olemaan todella vaikeaa\”, hän valitti. Samaan aiheeseen liittyen Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi aiemmin: maailmaan on syntymässä uusi järjestys vanhan länsimaisen tilalle.

Globaalit pääomamarkkinat luovat kasvun lisäksi myös globaaleja riskejä. Nousut ja laskut toki kuuluvat taloussykleihin, mutta viime vuosina on ennustettu, että monet sijoittajat tulevat pian kokemaan elämänsä suurimman markkinoiden romahduksen. Tämä romahdus voi tapahtua hyvinkin pian, ehkä jo lähivuosien aikana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s