Jalkapallon maailmanmestaruuskisat alkoivat Venäjällä tänään, isäntämaan voittaessa wahhabisti-Saudi-Arabian 5-0. Hyvä alku kisoille, ja onnea myös länsimedian mukaan ”Putinille sielunsa myyneelle” laulaja Robbie Williamsille,  jonka esiintyminen kisojen avajaisissa tuomittiin jo etukäteen lännen medioissa. Toisaalta kyseistä esiintyjää on arvosteltu myös Venäjällä, joten se siitä.

Tänä(kin) vuonna massoja kiihdyttäviä pallopelejä on voimakkaasti politisoitu. Kisaisännyydestä taistelivat alun perin Englanti ja Venäjä. Englanti pyrki pääsemään isännäksi Skripal-myrkytyskohulla, mutta tämä mustamaalausprojekti ei ainakaan kisojen osalta onnistunut. Toki länsi sai taas luotua Venäjästä synkän kuvan. Venäjän Pravda-lehden mukaan länsiliittouma on tehnyt useita yrityksiä sabotoida Venäjää, mutta tuloksetta (yhtenä esimerkkinä Ukrainan järjestämä toimittaja Arkadi Babtšenkon murhan lavastus). Voi olla, että Venäjän on kuitenkin liian aikaista rentoutua ja nauttia maailman suurimmista urheilujuhlista.

Iranin jalkapallojoukkue puolestaan sai tuta Yhdysvaltojen äskettäin Iranille määräämien pakotteiden voiman. Urheiluvälinejätti Nike veti pakotteisiin vedoten Iranin joukkueelta pelikengät jalasta. ”Urheilijat pelaavat ja harjoittelevat aina tutuilla, samoilla välineillä, eikä ole oikein heitä kohtaan, että ne otetaan pois käytöstä vain viikko ennen huipputärkeitä otteluita”, kommentoi Iranin valmentaja Carlos Queiroz asiaa.

Kannattaa myös muistaa, että viiden päivän Venäjä-Georgia sota alkoi vuoden 2008 Pekingin kesäolympialaisten aikoihin. Ukrainan mellakat puolestaan syttyivät pian ennen Sotšissa vuonna 2014 järjestettäviä talviolympialaisia. Vuonna 2016 Rion kesäolympialaisissa ja tämän vuoden talviolympialaisten aikoihin Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettiin massiivinen Venäjän vastainen kampanja liittyen dopingin käyttöön urheilussa.

Valtiotieteilijä Leonid Krutakov totesi Pravdan haastattelussa, että nykyaikainen urheilu on poliittinen ilmiö, siitä ei pääse mihinkään. Ukrainan kriisi alkoi, kun talviolympialaiset pidettiin Venäjällä. Heti kun pelit päättyivät, kriisi huipentui Krimin kansanäänestykseen ja liittymiseen takaisin Venäjään. On siis täysin mahdollista, että jotain vastaavaa voi tapahtua myös tänä kesänä, jalkapallokisojen aikana. Ehkä länsi haluaa kostaa? Ehkä Yhdysvaltojen tukema islamistinen terroristijärjestö ISIS iskee sopivasti?

Putin on toivonut, ettei ainakaan Itä-Ukrainassa nähdä ”provokaatioita” jalkapallon MM-kisojen aikana; hän on varoittanut Ukrainaa hyökkäämästä venäjämielisiä separatisteja vastaan Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa. ”Mutta jos Washington antaa Kiovan juntalle etenemiskäskyn, ukrainalaiset tekevät niin kuin heille sanotaan”, otaksuu Leonid Krutakov. Asiantuntija uskoo, että Venäjä-vastaisuus ei hiljene edes jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen ajaksi.

Samalla Krutakov lisäsi, että ne lukuisat ulkomaalaiset, jotka tulevat Venäjälle katsomaan jalkapallo-otteluita, ainakin näkevät, että maa eroaa paljon siitä, mitä lännen propaganda on antanut ymmärtää. Putinin Venäjä ei ole mikään päivitetty versio Neuvostoliitosta. Valitettavasti länsimaiden nokittelevaa politikointia tuskin saadaan unohtaa edes kisojen ajaksi, siitä pitää lännen valtamedia ”asiantuntijoineen” huolen.