George Soros, ”filantroopiksi” valtamediassa usein kutsuttu veteraanisijoittaja ja miljardööri, varoittaa EU:ta uudesta talouskriisistä. Puhuessaan tiistaina Pariisissa ajatushautomo ECFR:n (European Council of Foreign Relations) tilaisuudessa, hänen megalomaniansa oli taas pidäkkeetöntä.

Siinä missä Soros on aiemmin tiettävästi tukenut taloudellisesti kaikenlaisia Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja muita mantereita hajottavia tekijöitä pakolaisvyörystä aina väkivaltaisiin kansalaisjärjestöihin, hän haluaisi nyt omien sanojensa mukaan ”pelastaa Euroopan”. Soros on aiemmin todennut, että hänen suvussaan on paljon mielisairautta, ja että hänellä itselläänkin on ”messiaskompleksi” mitä tulee maailman muuttamiseen.

Joka tapauksessa, Sorosin mielestä EU on kohtaamassa valtavan talouskriisin dollarin pudotessa korkeuksistaan. ”Kaikki mikä voisi mennä pieleen, on mennyt”, Soros sanoo, ja lisää: ”se, että Eurooppa on eksistentiaalisessa kriisissä, ei ole enää kielikuva, vaan karu todellisuus”. Pakolaiset, alueellinen disintegraatio ja säästöpolitiikka ovat Sorosin mukaan kolme suurta haastetta EU:lle. ”Riippuvuus säästötavoitteista” on myös vahingoittanut euroa ja pahentanut Euroopan kriisiä. Miljardööri lisäsi, että Iranin kanssa käydyn ydinsopimuksen lopettaminen ja EU:n ja Yhdysvaltojen välisen transatlanttisen liittouman ”tuhoutumisella” on kielteinen vaikutus Euroopan talouteen ja tämä saattaa ”aiheuttaa muitakin siirtymiä”. ”Voimme olla menossa kohti uutta suurta talouskriisiä”.

EU:n olisikin pikaisesti ”muututtava sellaiseksi yhteisöksi, jossa maat, kuten Iso-Britannia, haluaisivat yhä olla mukana”. Yllättävää kyllä, Soros puhuu nyt samoin kuin esimerkiksi suomalainen veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen: EU ja euroalue pitäisi erottaa toisistaan, ja yhtenäisvaluuttajärjestelmä osittain purkaa. Väyrynen on myös esittänyt, että euro säilyisi kaikkien jäsenmaiden yhteisenä rahana, mutta sen rinnalla jäsenmaat tai ainakin osa niistä käyttäisi kansallisia valuuttoja. Tällaiseen euroalueeseen saattaisivat liittyä nekin EU-maat, jotka toistaiseksi ovat pysyttäytyneet sen ulkopuolella.

Pakolaiskriisiin Soros ehdottaa EU-rahoitteista, vuosittaista ”Marshall-apua” Afrikan maille, jotta Eurooppa ei houkuttelisi lisää muuttoaaltoja. Eli ensin hän on ollut luomassa ongelmia, sitten esittää niihin ratkaisua, ja haluaa nyt esiintyä ”pelastajana”. Kun Sorosin kaltainen henkilö ehdottaa ratkaisua, voi olla varma, ettei hän tee sitä mistään todellisesta mielenmuutoksesta tai hyvästä sydämestä. Soros pyrkii säilyttämään status quon, eikä suinkaan halua, että pääsisimme irti Yhdysvaltojen hegemonisesta otteesta, tai että osallistuisimme Euraasian kauppa-alueeseen ja Kiinan silkkitiehankkeeseen. Siksi yhtäkkinen huoli Euroopan tulevaisuudesta.