Italian presidentti Sergio Mattarella on veto-oikeuttaan käyttäen torpannut Italian eurokriittisen koalitiohallituksen muodostamisen ja aiheuttanut toimillaan ”institutionaalisen kriisin”. Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelija Luigi Di Maio vaatiikin nyt presidentti Sergio Mattarellaa virkasyytteeseen eli viralta pantavaksi.

Mattarellan liike on tyypillinen EU-eliitin reaktio: kansan tahdolla ei ole merkitystä jos se, kuten nyt Italiassa, on äänestänyt väärin. Viiden tähden liikkeen ja Matteo Salvinin johtaman Liiton ehdotukset ministeripesteihin eivät miellyttäneet Brysseliä: esimerkiksi valtiovarainministeriksi oli ehdolla ”liian euroskeptinen” Paolo Savona. Italiassa onkin odotettavissa suuria mielenosoituksia tälle viikolle. Salvini puhuikin kannattajilleen, ja sanoi, että ”italialaisten tulee tehdä oman maansa ministerivalinnat, ei saksalaisten, ranskalaisten tai portugalilaisten” (toisin sanoen, EU-eliitin).

Ulkomaiset investoijat ovat jo peloissaan. Koko euroalueen vakaus on kuulemma vaarassa, kiitos italialaisten äänestäjien. Tosin Viiden tähden liike eikä myöskään Liitto kannata euroeroa tuosta vain, joten ylireagointi johtunee siitä, että kansallismielisiä ja EU-kriittisiä puolueita ei haluta päästää valtaan edes kansan mandaatilla. ”Populisteiksi” kutsutut puolueet haluavat erilaisen Euroopan, eivät Brysselin visioimaa euroafrikkalaista liittovaltiota. Presidentti Mattarella haluaa muodostaa ensi alkuun virkamieshallituksen; Italia on kuitenkin lähellä ennenaikaisia uusia vaaleja. Entä jos populistit saavatkin uuden murskavoiton?

Suomessa aiemmin eurokriittisyydestään tunnetut Perusuomalaiset ovat merkillisen hiljaa Italian tapahtumista. EU:n myötäilijäpuolueeksi muuttunut Perussuomalaiset voisi Halla-ahon johdolla olla pian vaatimassa Italiaankin ”järeitä keinoja” Viiden tähden liikkeen ja Liiton kannattajia vastaan. Pitäähän euroalue saada kuriin, EU:sta eroaminen kun ”ei ole realistista”. Kreikan velkakriisin aikoihin Halla-aho ehdotti Kreikkaan ”sotilasjuntan nostamista valtaan ja panssarivaunuja kaduille”. Halla-ahon mielestä demokratian ongelma on siinä, että tarpeellisia, kansan tahdon vastaisia päätöksiä, on vaikea saada läpi. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker voisi puhua samalla tavalla.

UKIP–puolueen entinen puheenjohtaja Nigel Farage varoitti Junckerin viimevuotisen linjapuheen jälkeen, että jos suunnitelmat EU:n keskittämisestä etenevät brexitistä huolimatta, todellinen populismiaalto Euroopassa on vasta edessä. Kansa saa ehkä tarpeekseen nykymuotoisesta EU:sta, mutta onko sillä väliä, jos poliitikot myötäilevät härskisti Brysselin linjaa, pyörtäen aiemmat, eurokriittisemmät näkemyksensä. Katsotaan miten käy Italiassa; Suomessa entiset eurokriittiset haluavat valitettavasti transatlanttisen arvoyhteisönsä säilyvän ennallaan.