Visegrád 4-maat pitivät tällä viikolla Budapestissa konferenssin, joka kantoi nimeä ”Euroopan tulevaisuus”. Tilaisuudessa oli runsaasti puhujia, joista käsittelen tässä kahta.

Yhdysvalloista vieraana oli presidentti Trumpin entinen neuvonantaja, Steve Bannon. Bannon ylisti puheensa alussa Unkarin Viktor Orbánia ja kysyi myös, onko ”lännellä halua selviytyä”. Bannon varoitteli lopuksi vielä ”Kiinasta,  Persiasta ja Turkista” ja vertasi niiden nousua ”vaiheeseen 30-luvun Euroopassa” (Bannon veti siis natsikortin esiin).  Bannonin esiintymistä onkin kritisoitu ja niin kritisoin itsekin. Verkkolehti Kansalaisen Bannon-päivitystä kommentoin julkaisun facebook-sivulla seuraavasti:

””Länsi” on ideologinen konstruktio, joka on loppupelissä täysin Eurooppa-vastainen. Siksi Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen miehittänyt Saksaa ja muitakin maita sotilastukikohdillaan ja politiikallaan. Yhdysvaltojen valtiokoneiston ja sotateollisen kompleksin hegemonian turvaaminen on ainoa asia, mitä nämä ”lännen” markkinamiehet kuten Bannon haluavat. Jos koko Eurooppa oikeasti ryhtyisi esimerkiksi turvapaikanhakijoiden karkottamiseen, Yhdysvallat Nato-joukkoineen olisivat ensimmäisinä natiiveja vastassa, ja tukemassa jo aloitettua väestönvaihtoprojektia. Bannonin höpinä ei tätä muuta. Mitä pikemmin ”lännen” valtakausi päättyy, sen parempi myös eurooppalaisille.”

Suomalaiset näkevät itsensä mielellään ”länsimaisina” ja niinpä ”lännen” kritisointia ei ymmärretä juuri lainkaan. Amerikkaa fanitetaan meillä etenkin niinkutsutun ”oikeiston” keskuudessa, toimivatpa jenkit maailmalla miten hyvänsä. Kaikki paha on sitten joko Venäjän tai EU:n itsensä syy, vaikka Euroopan unioni on Yhdysvaltojen talutusnuorassa ja on ainakin tähän asti tehnyt niinkuin Washington käskee. Eurooppa ja ”länsi” ovat etnokulttuurisesti ja sivilisaatiollisesti kuitenkin kaksi eri asiaa, mutta tätä ei usein nähdä.

V4-konferenssissa oli onneksi myös kiinnostavampiakin puhujia. Yksi heistä oli Václav Klaus, Tšekin tasavallan entinen presidentti ja pääministeri. Mainittakoon vielä, että Klaus on oikeistopoliitikko ja tietääkseni talousliberaali, enkä ole hänen kanssaan samaa mieltä joka asiassa. Mutta V4-konferenssissa hän esiintyi edukseen.

Vaikka hän sanoi puheensa alussa ettei ole ”geopoliittinen”, Klaus antoi jännittävän yleiskuvan alueen nykyisestä geopoliittisesta tilanteesta. Klaus puhui myös lännen hegemonian päättymisestä: Fukuyaman paradigma, jonka mukaan maailmalla on vain yksi, ”länsimainen” tulevaisuus, on Klausin mukaan todistettu vääräksi. Hän puhui myös Visegrád-ryhmän tulevaisuudesta ja mahdollisista uhista Euroopalle. Kyseenalaistaen Merkel-Macron-Juncker-trion toiminnan, entinen Tšekin presidentti kysyi, ”Onko heidän sallittava puhua mantereemme ja meidän nimissämme?” Hän vastasi itse kysymykseensä, ”uskon, että ei ole”.

Euroopan unionin katastrofaalisesta tilasta Klaus totesi, että ”kaikki tietävät, että Euroopan yhdentyminen on kriisissä, joten länsimaiden hegemonia on selvästi päättynyt”. Hän sanoi, että Eurooppa on ”heikko ja horjuva” vallitsevan EU-ideologian vuoksi, joka ”järjestelmällisesti heikentää perinteisiä, historiallisesti hyväksi todistettuja pilareita Euroopassa” ja ”pyrkii tahallaan purkamaan kansakunnan, perheen, ja jopa ihmisen”.

Siirtyessään puheessaan kansainväliselle geopoliittiselle areenalle, Klaus listasi alueen päätoimijat. Vaikka ”Venäjä on palannut”, ja ajaa aktiivisesti omia etujaan, Klaus ei usko Venäjän olevan uhka Visegrád-ryhmälle. ”Amerikan Yhdysvallat ovat saaneet tartunnan progressivismiviruksesta”, hän myös totesi. Klaus mainitsi myös, että ”Kiina on täällä, ja Kiina on tullut jäädäkseen”, ja se tulisi hyväksyä. Puheensa päätteeksi Klaus yritti antaa ihmisille ajattelemisen aihetta. ”Vaikka V4 nimettiin yli 25 vuotta sitten, onko siitä tullut todellinen poliittinen toimija? Onko V4 riittävän homogeeninen intresseiltään? Onko V4 voinut harjoittaa omaa politiikkaansa Lissabonin sopimuksen jälkeisessä Euroopan unionissa? ”