Facebook on ilmoittanut, että se ryhtyy yhteistyöhön  Washingtonissa sijaitsevan Atlantic Council-ajatushautomon kanssa ”disinformaation pois kitkemiseksi” sosiaalisesta mediasta sekä ”vahvistaakseen demokratiaa”.

Atlantic council, ”Atlantin neuvosto”, on tosiasiassa yksi sotilasliitto Naton lobbaus- ja edunvalvontajärjestöistä, joka on ”yhteyksissä  vaikutusvaltaisiin päätöksentekijöihin”. Vaikka Facebook on koko tähänastisen olemassaolonsa ajan ollut eettisesti monin tavoin kyseenalainen palvelu, on sen viimeisin liike entistä paljastavampi.

Yhteistyöllä on Facebookin tiedotteen mukaan määrä estää se, että yhteisöpalvelua väärinkäytettäisiin erityisesti vaalien aikana. Tähän tullaan käyttämään Atlantin neuvoston digitaalisen tutkimusyksikön monitorointityökaluja. Käytännössä Naton ajatushautomo yhteistyössä Facebookin kanssa päättää, millaiset uutisoinnit ja kirjoitukset ovat suotavia, ja mitkä eivät. Jo aiemminkin Facebookin käyttäjätilejä on suljettu ja julkaisukieltoja annettu mielivaltaisesti, usein erityisesti liberaalia poliittista agendaa kritisoiville henkilöille.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tämä ole varsinainen unelmien täyttymys Natolle ja sen tukijoille. Naton atlantistiset organisaatiot ovat nyt täydellisessä asemassa mitä tulee informaatiosodankäyntiin ja kybervaikuttamiseen. Meilläkin toki toimii Suomen Atlantti-seura, joka on lobannut Natojäsenyyttä jo vuodesta 1999 asti ”avoimen ja riippumattoman” ulko- ja turvallisuuspoliittisen julkaisutoiminnan, koulutuksen ja kokoontumisten varjolla. Suomen Atlantti-Seura, samoin kuin ajatushautomo Atlantic Council, kuuluvat kattojärjestö Atlantic Treaty Association’iin, joka pyrkii edistämään Naton politiikkaa ja ”arvomaailmaa”.

Ilman Moskovaa arkkivihollisena, koko Naton olemassaolon oikeutus lakkaisi. Saksa on jo ”alhaalla”, kiitos Yhdysvaltojen ”sisälläolon”, ts. amerikkalaisen päätäntävallan ja sotilastukikohtien. Tämä merkitsee sitä, että Venäjän mustamaalaaminen on Yhdysvaltojen johtamalle sotilasliitolle eksistentiaalisesti tärkeää. Miksi Atlantin neuvosto sitten valittiin yhteistyökumppaniksi Facebookin siivoamiseen, vaikka se ei selvästikään ole mikään neutraali ja riippumaton taho?

Vasta viime kuussa Facebookin perustajaa, Mark Zuckerbergia, grillattiin Yhdysvaltain kongressissa yhtiön tietosuojaskandaalin takia. Zuckerberg vierailee tänään myös EU-parlamentissa vastaamassa kysymyksiin. Alun perin kuuleminen piti pitää suljettujen ovien takana, mutta monet parlamentin jäsenet vaativat avointa kuulemista; suora lähetys toteutetaan verkossa. Mikäpä siis parempi tapa hälventää Washingtonin ja EU:n atlantistien pelkoja, kuin palkata Facebookiin työntekijöitä Naton omasta propagandakoneistosta ”faktantarkistajiksi”? Facebookista on viimeistään nyt tehty kokonaan Yhdysvaltojen agendan työkalu. Tosin se on voinut olla sitä jo perustamisestaan lähtien.