Entinen CIA:n johtaja Michael Hayden on huolissaan Trumpin päätöksestä irrottaa Yhdysvallat Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta. Saksalaisen Spiegel-lehden haastattelussa Hayden sanoo, että tämä voi johtaa yhteenottoon Euroopan kanssa.

Viime tiistaina Trump ilmoitti, että Yhdysvallat irtautuu Iranin kanssa tehdystä ydinsopimuksesta ja aikoi palauttaa myös islamilaisen tasavallan vastaiset talouspakotteet. Tämä on nähty maailmalla Israelin etujen puolustamisena, ja epäilemättä Israel on omalta osaltaan lobannut Yhdysvaltoja vetäytymään sopimuksesta. Trump on myös halunnut tehdä tyhjäksi edeltäjänsä työn.

Sopimuksen jäljellä olevat allekirjoittajat (Venäjä, Kiina, Iso-Britannia, Ranska ja Saksa) ilmaisivat vastustavansa Yhdysvaltojen päätöstä. Yhdysvaltojen eurooppalaiset kumppanit ovat sanoneet, että ne pysyvät uskollisina sopimuksen ehtojen kanssa. Tästä voi seurata vaikeuksia Euroopan ja Yhdysvaltain välisille suhteille. Haydenin mielestä Trump ei arvosta eurooppalaisia liittolaisiaan, vaan kokee ne lähinnä rasitteena.

Hayden sanoo: ”Tärkein vastakkainasettelu ei ole Iranin ja Yhdysvaltojen, vaan meidän ja eurooppalaisten ystäviemme välillä. Eurooppalaisilla on oikeus kysyä, ’Onko meidän mielipiteellämme väliä? Ottavatko amerikkalaiset näkemyksemme huomioon?’.” Tämä voi vieraannuttaa Euroopan Yhdysvalloista, ja sillä voi olla vakavia seurauksia transatlanttiselle yhteistyölle. Euraasialaisesta perspektiivistä katsottuna tämän pitäisi antaa Euroopalle aihetta uudelleenarvioida liittolaisuuksiaan.

Taloustieteilijät ovat yleisesti ottaen yhtä mieltä siitä, että Iranin ydinsopimuksen peruuttaminen tulee lisäämään energiakustannuksia, mikä vaikuttaa haitallisesti EU:n talouskasvuun. Aktivistit, analyytikot ja asiantuntijat olivat epätavallisen yksimielisiä tässä asiassa: Yhdysvaltojen toimien katsottiin olevan avoin yritys sabotoida ja horjuttaa Euroopan taloutta. Tämän painostuksen tarkoituksena oli lisätä EU:n Venäjä-vastaisuutta ja korottaa valmiutta tukea Ukrainan epäonnistunutta sotilaallista kampanjaa etnisiä venäläisiä vastaan entisen itäisen Ukrainan, nykyisen Novorossijan alueella.

Nyt Trump tarkkailee EU-maiden reaktioita, ennen kuin hän etenee sanktioiden suhteen. Ainoastaan sellaiset maat kuten Bahrain, Israel ja Saudi-Arabia tukivat Yhdysvaltojen päätöstä. Ilman laajempaa kansainvälistä tukea pakotteet Irania vastaan tulevat olemaan hyödyttömiä. Kiina ja Venäjä ovat joka tapauksessa jatkamassa yhteistyötään Iranin kanssa, oli Yhdysvaltojen suhtautuminen millainen hyvänsä.

Analyytikot ovat myös todenneet, että Washingtonin vaatimukset Teheranille tukevat Kiinan äskettäin perustettuja öljyfutuureja ja voivat tehdä juanista dollaria edullisemman valuutan öljymarkkinoilla. Öljy on perinteisesti hinnoiteltu maailmanmarkkinoilla Yhdysvaltojen dollareissa ja muutos tähän olisi verrattavissa vallankumoukseen. Se johtaisi Yhdysvaltojen hegemonian lopulliseen romahdukseen. Joidenkin analyytikoiden mukaan tämä on odotettavissa. Ehkä siksi Yhdysvallat yrittääkin sytytellä uutta sotaa Lähi-itään.