Venäjän ongelma on, ettei se ole tarpeeksi kova, kirjoittaa toimittaja Adam Garrie provosoivasti Eurasia Future-julkaisun artikkelissa It Is Time For Russia to Toughen Up.

Garrie selittää, että Trumpin twiitit ohjusiskusta Syyriaan on tarkoitettu nöyryyttämään Venäjää ja Putinia geopoliittisella näyttämöllä. Trumpin hallinto hyödyntää Venäjän haluttomuutta vastata iskuihin samalla mitalla, elleivät nämä iskut sitten vahingoita venäläisiä sotilaita tai kalustoa Syyriassa. Yhdysvalloille tyypillinen kiristys ja uhkailu ei ole Trumpin kaudella muuttunut miksikään, vaikka nykyinen presidentti ei kovin sivistyneesti asioita osaa tai haluakaan esittää. Joka tapauksessa lienee selvää, että läntinen varjohallitus ja Yhdysvaltojen sotateollinen kompleksi jyräävät näkemyksillään.

Syyriassa Venäjä on antanut maailman ymmärtää taistelevansa islamistista terrorismia vastaan Assadin sekulaarin alawiittihallinnon tukena. Garrien mielestä tämä ei ole ollut täysin riittävä taktiikka, ja Venäjä ei ole tarpeeksi voimakkaasti tuonut julki, että se pyrkisi vastustamaan lännen imperialistisia pyrkimyksiä Lähi-idässä ja muaallakin maailmassa. Suomalaisille Naton ja Yhdysvaltojen ylivallan kannattajille Venäjän jokainen vähäarvoisempikin teko ja lausunto näyttävät tietenkin suorastaan hitlermäisiltä pyrkimyksiltä lisätä mistään välittämättä geopoliittista valtaansa. Todellisuudessa Venäjä on ollut liian kiltti, liian suostuvainen noudattamaan kansainvälisiä sopimuksia, ja seurauksena on silti ollut alati kasvava pakotteiden lista ja demonisointi.

Venäjän olisi tosiaankin aika ryhdistäytyä. Historia on osoittanut, että kiusantekijät,  imperialistit, ja irrationaalisesti toimivat vallat, eivät kavahda mitään muuta kuin voimankäyttöä. Koska Venäjä ei ole ollut geopoliittisesti tarpeeksi jämäkkä, Yhdysvallat uskaltaa kerta toisensa jälkeen katsoa kortit ja jatkaa ylimielisellä itsevarmuudella omien intressiensä ajamista Lähi-idässä sekä Euroopassa. Suomenkin Naton kanssa solmima isäntämaasopimus, sekä yhteiset sotaharjoitukset Yhdysvaltojen kanssa, ovat osa tätä peliä.

Länsivalloilla ei ollut juurikaan halua testata Venäjän reaktioita loppuun asti tsaari Aleksanteri III:n, Stalinin ja Brežnevin kaltaisten johtajien aikana. He tiesivät, että seuraukset olisivat olleet vakavia. Tällainen voimapolitiikka ei kuitenkaan lisännyt sodanuhkaa, vaan toimi ennaltaehkäisevästi. Onko niin, että Venäjän nykyinen johto on jättänyt oman historiansa huomioimatta, ja siksi maailma on nyt suuren kriisin partaalla? Venäjä ei seiso tarpeeksi omalla puolellaan.

Ongelma on osittain myös siinä, että ne venäläiset, joilla on rahaa ja omaisuutta länsimaissa, vetelevät Venäjän hallituksen naruista haluten länsimaalaisempaa politiikkaa, joka suojelisi puolestaan heidän taloudellisia voittojaan. Garrien mielestä ratkaisu on yksinkertainen: tulisi pidättää maanpettureina kaikki venäläiset, joilla on suuromaisuutta ulkomailla ja siirtää rahavirrat valtiolle. Näin ratkeaisi iso osa myös Venäjän geopoliittisista ja taloudellisista ongelmista. Huvittavaa kyllä, englantilainen konservatiivipuolueen kansanedustaja, Jacob Rees-Mogg, esitti Skripalin tapauksen aikana Englannissa asuvien rikkaiden venäläisten varojen jäädyttämistä.

Garrien mukaan Putinilla ei välttämättä ole halua ja kanttia terästää Venäjän linjaa, ja tällainen jää tuleville johtajille. Mielestäni hän aika lailla vähättelee Putinin saavutuksia, tai sitten hän tosiaan olisi toivonut, että Trumpin kaltaista tyyppiä vastassa olisikin viime presidentinvaaleissa valittu esimerkiksi Vladimir Žirinovski, jonka johtamistyyli olisi taatusti ollut erilainen.  Aika näyttää, miten tässä geopoliittisessa shakissa käy.